cultura

municipal

fotografia

Girona escull les 101 fotos més rellevants de la ciutat

El projecte, impulsat pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), que celebra els seus vint anys, ha escollit les imatges més destacades d’entre els tres milions de documents visuals que s’hi custodien

L’Ajuntament de Girona ha creat un nou recurs web, eminentment visual, a partir d’una selecció de 101 fotografies que es consideren rellevants entre les més de tres milions que es custodien al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Totes són fotografies que destaquen per algun aspecte en concret: pel seu contingut visual, per la seva estètica, per la seva rellevància històrica, per la seva singularitat o per la seva excepcionalitat com a objecte fotogràfic. El recurs s’emmarca dins de les activitats programades per commemorar el 20è aniversari del CRDI .

El conjunt de la mostra ofereix una visió àmplia i il·lustrada del que han estat els 175 anys de fotografia a Girona, des de les primeres imatges del 1842 fins a la substitució per la tecnologia digital en el segle XXI. L’acostament a un conjunt tan ampli i diversificat il·lumina molts aspectes de la relació entre la fotografia i la ciutat de Girona i proporciona les vies adequades per endinsar-se en l’estudi dels diferents vessants necessaris per donar entitat al relat històric i artístic de les imatges.

A aquest recurs visual s’accedeix a través d’un enllaç web on, a través de diferents eines de navegació, es poden visualitzar les imatges de manera, conjunta en forma de mosaic, o de manera individual i ampliada, i també accedir a la informació relacionada de cada una, com ara l’autoria, la datació o el procediment fotogràfic, entre d’altres. L’enllaç al catàleg permet, a més, descarregar-se la imatge a alta resolució, un fet habitual en totes les fotografies en línia del CRDI.

Pel que fa als autors, n’hi ha alguns de renom, com ara Valentí Fargnoli, autor destacat de les primeres dècades del segle XX a les comarques gironines. També hi trobem Josep Buil, fotògraf que als anys cinquanta destaca per la innovació i creativitat i que va ser un dels fundadors de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona i Província (AFYC). D’època ja contemporània, hi trobem tots aquells autors representats en la col·lecció de fotografia contemporània del CRDI: Josep Maria Oliveras, Jordi S. Carrera, Vari Caramés, Antonio Julio Duarte, Manel Armengol, Joan Fontcuberta, Carlos Pérez Siquier, Txema Salvans, Bleda y Rosa, Isabel Muñoz, Ferran Freixa, Manuel Laguillo, Marcel Font, Juan Manuel Castro Prieto i Israel Ariño. De l’àmbit periodístic destaquen les aportacions de fotògrafs com ara Narcís Sans, Aniol Resclosa, José Carlos León, Manel Lladó, Josep Maria Bartomeu, Pere Duran, Marçal Molas, Miquel Mundet, Lluís Cruset o Joaquim Curbet.

Per últim, hi ha també les fotografies històriques, marcades principalment per la importància dels seus continguts. És el cas de la fotografia d’exteriors més antiga de la ciutat, del 1867, obra de José Martínez Sánchez, que va ser publicada en el catàleg del fotògraf francès instal·lat a Madrid Jean Laurent. O les imatges de Joan Martí, que entre els anys 1876 i 1877 va realitzar el treball insígnia de l’època del col·lodió a la ciutat, pel tractament innovador de la fotografia urbana i per la seva presentació en format àlbum, amb el títol de Bellezas de Gerona, que representa el primer reportatge fotogràfic de Girona.

LA DATA

1867
any en què es va fer la fotografia d’exteriors més antiga de Girona, obra de José Martínez Sánchez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia