Cinema

cinema

premis gaudí

Un estiu resplendent

‘Estiu 1993’, la triomfant ‘opera prima’ autobiogràfica de Carla Simón, s’emporta cinc premis Gaudí, entre els quals, a la millor pel·lícula, millor direcció i millor guió

‘Incerta glòria’, de Villaronga, s’emporta vuit de les setze estatuetes a les quals aspirava
La comèdia ‘Tierra firme’ és considerada el millor film en llengua no catalana

Com era previsible, Estiu 1993, de Carla Simón, va ser ahir la principal triomfadora de la desena edició dels premis Gaudí, no pel que fa a la quantitat d’estatuetes –se’n va endur cinc de les catorze a les quals aspirava–, sinó a la rellevància de les que va aconseguir. Incerta glòria, d’Agustí Villaronga –que havia obtingut un rècord de nominacions–, es va adjudicar vuit Gaudís dels setze a què aspirava, la majoria dels quals de caràcter més tècnic.

Estiu 1993 –una producció independent, intimista i de baix pressupost– va aconseguir així els premis a la millor pel·lícula, millor direcció, millor guió, millor actriu secundària (Bruna Cusí) i millor muntatge (Ana Pfaff). La commovedora i unànimement lloada opera prima de Carla Simón –inspirada en els seus propis records d’infantesa– va ser ahir profeta a casa seva després d’un triomfant any recollint premis internacionals: fins ara, Estiu 1993 ha guanyat el Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus del Festival de Berlín, la Bisnaga d’Or en el Festival de Màlaga i quatre premis Feroz (millor film dramàtic, millor direcció, millor guió i millor actor de repartiment). A més, la pel·lícula té vuit nominacions als premis Goya, que s’entreguen el 3 de febrer.

Per la seva banda, Incerta glòria –basada en la novel·la de Joan Sales– es va endur els premis a la millor protagonista femenina (Núria Prims), al millor actor secundari (Oriol Pla), a la millor direcció de producció, a la millor fotografia, al millor vestuari, al millor maquillatge i perruqueria, al millor so i als millors efectes visuals. Els títols que competien amb Estiu 1993 i Incerta glòria com a millor pel·lícula eren Brava, de Roser Aguilar, i La película de nuestra vida, d’Enrique Baró Ubach.

La guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana va ser la comèdia Tierra firme, de Carlos Marques-Marcet, que fa dos anys es va endur el mateix guardó per 10.000 km. Tierra firme competia amb Júlia ist, de la debutant Elena Martín; La librería, d’Isabel Coixet, i La llamada, el musical de Javier Ambrossi i Javier Calvo, que s’ha emportat el nou Premi del Públic. David Verdaguer, intèrpret de Tierra firme i també presentador de la gala, va ser reconegut amb el Gaudí al millor protagonista masculí dos anys després d’haver rebut el mateix guardó per 10.000 km. Es dona la circumstància que Verdaguer també estava nominat a millor actor secundari per Estiu 1993.

Tadeu Jones 2: el secret del rei Mides, d’Enrique Gato i David Alonso, la pel·lícula més taquillera del cinema espanyol del 2017 –amb gairebé 18 milions d’euros recaptats i més de tres milions d’espectadors–, ha estat la millor pel·lícula d’animació.

Palmarès paritari

En uns temps en què s’està reivindicant cada cop més la presència i el protagonisme de les professionals femenines en la indústria cinematogràfica –en la catalana i també en la internacional–, el palmarès de la desena edició dels premis Gaudí podria ser indicatiu d’un cert canvi de paradigma, ja que per primera vegada hi ha hagut paritat de gènere entre els premiats: les dones han estat guardonades en onze d’un total de vint-i-dues categories. La Chana, el retrat de la llegendària bailaora de flamenc dirigit per la croata Lucija Stojevic, ha guanyat el Gaudí al millor documental. El premi al millor curtmetratge ha estat per a Los desheredados, en què la realitzadora Laura Ferrés parla del seu pare –que s’enfronta al tancament de l’empresa familiar– i que va ser guardonat en el Festival de Cinema de Canes. Dirigida per Sílvia Quer, el telefilm La llum d’Elna ha triomfat en la categoria de millor pel·lícula per a televisió.

L’únic premi Gaudí que ja se sabia abans de la cerimònia va ser rebut també per una dona: la carrera cinematogràfica de Mercedes Sampietro va ser reconeguda amb el premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia