Música

MARIA ARNAL

CANTANT, ACTUARÀ AMB EL GUITARRISTA MARCEL BAGÉS EN EL MUD FESTIVAL DE LLEIDA

“Sempre hi ha hagut música crítica, però ens l’amaguen”

Maria Arnal és una veu emergent del folk experimental. Escriu lletres plenes de crítica i resistència. Ha format duet amb el guitarrista Marcel Bagés i el 8 de març actuaran a Lleida.

Vas arribar a la música de manera accidental.
Exactament. Em vaig trencar el fèmur i vaig haver de deixar la feina durant una temporada. Vaig aprofitar per començar a estudiar cant a l’Escola de Música Moderna de Badalona. Cal dir, però, que no em venia de nou. A casa meva els pares han cantat molt i la música ja figurava entre totes les meves inquietuds.
Vas fer estudis de literatura i traducció. Aquesta inclinació per la paraula i la literatura conjumina bé amb la música?
Si, vaig estudiar això, també antropologia, i finalment una mica per casualitat estic amb la música.
Les lletres són importants en les seves cançons i, a més, molt crítiques. Et sents hereva de la cançó protesta?
La cançó protesta és una etiqueta que remet a música dels anys setanta, amb una guitarra i una veu. La nostra aposta sonora és diferent, molt experimental. En realitat, la música de protesta no ha deixat mai d’existir, però no amb aquests instruments, amb aquest tipus de proposta musical. El hip-hop s’ha convertit en un vehicle molt important de crítica i de protesta. Ara, a més, hi ha cantants que són sotmesos a una gran repressió, com Pablo Hasel, per les seves lletres supercrítiques. Ara hi ha temptació d’autocensura? De cap manera. Jo no sóc de callar les coses.
Amb situacions com la de Hasel i amb el que s’ha viscut ara amb el procés per la república a Catalunya i anteriorment amb el moviment de protesta del 15-M, la música crítica i de protesta és més necessària que mai?
Sempre ho ha estat, però ha tingut poca visibilitat, ens l’amaguen. La visibilitat depèn de qui controla els mitjans, i els gran mitjans sempre han preferit fer visibles aquelles coses que no trenquen res i en canvi amaguen allò que és crític i posa en qüestió moltes coses. No són independents.
Serà la primera actuació a Lleida?
Sí, serà la primera vegada. Ens fa molta il·lusió als dos, i al Marcel especialment perquè hi va viure molts d’anys i hi té amics i família. De fet, el seu germà Genís també és músic i és a Lleida, i d’alguna manera ens fa estar en contacte amb el que passa a Lleida.
Hi presenteu ‘45 Cerebros y 1 Corazón’, un primer disc amb cançons en català i en castellà que han tingut una rebuda extraordinària. Com va la gira?
Molt bé! És increïble, hi ha molt bona resposta, i omplir els locals amb un discurs crític i una proposta sonora tan experimental és per a mi una mica una sorpresa. Entenem que no és una proposta fàcil, sorprèn molt que ens hagin acollit així i ho agraïm molt.
Deu n’hi do per ser un debut.
Sí, és el nostre primer disc. Jo fa molt poc que canto. Abans d’aquest projecte, amb el Marcel havíem tret dos EP, que en realitat eren dues maquetes de quatre cançons cada una. I ara, d’ençà del 10 d’abril, el primer disc.
Us qualifiquen com a folk experimental. Hi estàs d’acord?
No pensem mai en etiquetes. Crec que ens n’hauríem d’inventar una per a nosaltres [riu]. En realitat, fem una mica el que ens ve de gust, sense pensar en estils ni modes concretes. Potser hi ha una cançó que volem que tingui intenció de Metallica però alhora amb la delicadesa de... fem la barreja al nostre cap i la reproduïm amb les possibilitats dels nostres instruments, que són la guitarra i la veu. Hi posem molta curiositat i provem coses noves que ens passen pel cap. És el nostre espai, el nostre joc.
Quins són els seus referents musicals?
De tot. Ara mateix la música folk, versions antigues, veus marismàtiques, molt de tradicional... Però mai he deixat d’escoltar Bjork, o Arca, que ha produït el darrer disc d’ella. Hi ha una noia que m’encanta ara també que és Kate Tempest. En Marcel i jo sempre escoltem música, molta musica.
Com us vau associar?
Tenim un amic comú que feia una pel·lícula i necessitava música per als crèdits. En aquells moments jo feia el meu petit repertori, però sense ambició, mai havia pensat que podia entrar en un projecte musical. Però en Marc em va insistir que conegués un músic que feia de forma meravellosa una guitarra experimental, en Marcel, i que m’entendria molt bé. I així ha estat.
I ara de gira arreu de l’Estat, com us reben fora de Catalunya?
D’una manera fantàstica, sense cap problema amb el català. Una de les cançons més aplaudides és A la vida, en català, versionant Ovidi Montllor. Els encanta, a Astúries, Cantàbria, Leon, Burgos, Madrid, Tenerife. És molt bonic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia