cultura

cultura

la censura a arco

L’obra censurada a ARCO podria omplir el buit deixat per l’art de Sixena

L’empresari Tatxo Benet les ofereix a L’equipament lleidatà, que veu la proposta amb bons ulls

La Diputació també ofereix l’Institut d’Estudis Ilerdencs per acollir la mostra

L’empresari Tatxo Benet, comprador de l’obra de Santiago Sierra censurada a ARCO Presos polítics a l’Espanya contemorània, vol exposar-la al Museu Diocesà de Lleida, a l’espai que ha quedat buit després del trasllat a l’Aragó per ordre judicial de 44 peces originàries del monestir de Sixena.

El polèmic treball artístic està formada per 24 fotografies pixelades de presos polítics, entre els quals el vicepresident Oriol Junqueras; l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; activistes del 15-M i els joves detinguts a Altsasu per una baralla amb guàrdies civils fora de servei, entre altres.

Benet, que és soci fundador de Mediapro, va adquirir l’obra per gairebé 80.000 euros abans de ser retirada i l’ha posada a disposició gratuïtament “de qualsevol museu o galeria d’art” que la vulgui exposar perquè li sembla “intolerable” que hagi estat retirada de la fira d’art madrilenya. Fins aquest dijous ja ha rebut “una vintena de propostes” de diferents espais interessants, segons ha dit a Efe. Ara està analitzant les propostes però la seva intenció és que el primer museu que la rebi sigui el de Lleida.

En declaracions a TV3, l’empresari lleidatà ha explicat que el va “afectar molt” la retirada de les obres d’art sacre i que li agradaria omplir aquest buit. Segons ha pogut saber l’ACN, el museu lleidatà ha rebut de manera positiva la proposta i es treballarà per dur-la a terme. “Hi ha molt bona predisposició però encara no hem tancat res perquè estic desbordat amb la quantitat de trucades que tinc d’entitats que volen exposar” les fotografies, ha indicat a Efe.

La Diputació de Lleida també ha ofert l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) per exposar l’obra i així li han ofert a l’equip de Tatxo Benet.

“Censura intolerable”

Benet considera que la retirada de l’obra d’ARCO és un acte “clarament de censura intolerable”, que a ell l’“interpel·la com a ciutadà del món”. “Circumscriure el que ha passat amb aquesta obra al nacionalisme és empetitir-lo, el que ha passat és un acte de censura global, amb un valor universal”, ha denunciat.

“Quan es produeix una cosa així el primer afectat és l’artista, però en segon lloc ho és la ciutadania que no la pot veure”. És per això que veu com una “obligació” cedir l’obra perquè pugui ser exhibida.

“Em sembla un escàndol monumental que a aquestes alçades del segle XXI en un país suposadament democràtic es pugui coartar la llibertat d’aquesta manera”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona