cultura

Història local

Un segle de premsa

Un llibre d’Anna i Josep Teixidor repassa la història de la premsa escrita a Palamós, de 1879 a 1975

És el resultat del projecte guanyador de la vuitena edició de la Beca Cooperativa La Equitativa, que atorga l’Ajuntament

La periodista i investigadora Anna Teixidor i el seu pare, Josep Teixidor, han repassat exhaustivament la història de la premsa escrita a Palamós durant gairebé cent anys. Un treball profund que és el resultat del projecte que va ser guanyador de la vuitena edició de la Beca Cooperativa La Equitativa i que s’ha materialitzat en llibre després d’un període d’investigació. Amb aquesta beca l’Ajuntament de Palamós i el Servei d’Arxiu Municipal volen oferir suport als investigadors per fomentar la recerca en l’àmbit local.

Amb Un segle d’història de la premsa de Palamós (1879-1975). Catàleg de periòdics, editors i impressors , es fa un viatge en més de quatre-centes pàgines per descobrir i resseguir l’aparició, el context i l’itinerari de 42 capçaleres de premsa palamosina. A banda del contingut més centrat en la història de la premsa del municipi, el llibre incorpora el detall dels editors, redactors i impressors, i l’aportació de nombrosos articles publicats; aquesta informació es troba en els nou annexos que complementen la redacció del cos principal del treball. El llibre també inclou una selecció de portades d’entre les 42 capçaleres, les quals ajuden a la comprensió i interpretació del valor de cada un d’aquests periòdics.

“És un recorregut durant cent anys per la premsa històrica de Palamós. No només el relat de cadascuna de les capçaleres que han protagonitzat els principals esdeveniments polítics, socials, esportius i culturals, sinó a més un testimoni vivent de la gent que ha passat per Palamós”, destaca Anna Teixidor, que hi afegeix: “Nosaltres hem entrat a les redaccions, hem identificat els directors, els redactors, els subscriptors i els col·laboradors, per d’aquesta manera construir el retrat periodístic de Palamós durant cent anys.” Un repàs que permet posar en relleu el treball que es va fer des de capçaleres com ara Semanario de Palamós, Marinada i Proa, entre moltes altres. Els autors d’aquesta obra ja han publicat altres projectes d’història de la premsa a les comarques gironines. A banda, Anna Teixidor, doctora en comunicació social per la Universitat Pompeu Fabra i periodista a Televisió de Catalunya, ha guanyat diversos premis en l’àmbit de la comunicació periodística.

L’arxivera municipal, Carme Adroher, destaca que el treball suposa “una important aportació al coneixement de la societat palamosina, dels actors que han contribuït a fer possible aquests 42 mitjans d’expressió, així com la seva producció periodística al llarg dels anys”. Adroher explica que del llibre se n’ha fet una edició limitada en suport paper de 50 exemplars que es distribuiran en arxius i biblioteques de referència. L’obra, amb un acurat treball de disseny i maquetació per fer-lo amè i entenedor, també està disponible en suport digital consultable i descarregable en línia amb “l’objectiu de facilitar-ne la màxima difusió i accessibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa