Lletres

Constel·lació literària

El MOT 2018 aplegarà a Olot i Girona 40 autors nacionals i internacionals que conversaran sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda

El festival literari tindrà lloc a Girona del 15 al 17 de març, i a Olot del 22 al 24 de març

Erri de Luca, Philippe Sands, John Carlin, Care Santos, Ngugi Wa Thiong’o, Luisgé Martín, Belén Gopegui, Llucia Ramis i Pep Coll són només alguns dels quaranta astres literaris nacionals i internacionals que s’aplegaran a la constel·lació del MOT 2018 , que tindrà lloc a Girona del 15 al 17 de març i a Olot del 22 al 24 de març. Un festival literari que arriba a la cinquena edició consolidat i convertit en un referent per als amants de les lletres.

Sota el títol de Literatura encarnada i amb Josep Ramoneda com a comissari, aquest any la mostra presenta una edició més compromesa que mai, dedicada a reflexionar sobre “el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda”. D’aquesta manera, la proposta és oferir una programació vertebrada essencialment per una quinzena de diàlegs literaris i periodístics entre autors que posaran el focus, des de diverses perspectives, sobre el compromís que tot escriptor estableix amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència.

La conversa Escoltar i escriure, amb Guillem Frontera, Llucia Ramis, Ferran Torrent i Jaume Muñoz, inaugurarà el festival el dijous 15 de març a la biblioteca Carles Rahola de Girona, on més tard Andrés Barba, Care Santos i Juan Cruz parlaran sobre El mite de la innocència (20 h). A partir d’aquí s’abordaran temes diversos i des de perspectives polièdriques: de caire polític, social i cultural com ara el món soviètic, les llengües reprimides, la barbàrie nazi, el conflicte basc, el periodisme de guerra, la corrupció, i l’abolició dels drets i llibertats a l’Europa actual.

A destacar, la conversa que emprendran el professor de dret internacional i advocat Philippe Sands, que ha intervingut en judicis internacionals com ara el cas Pinochet i els genocidis de Ruanda i Iugoslàvia, amb el professor de literatura anglesa Miquel Berga al voltant dels crims contra la humanitat (16 de març, Girona). O el diàleg que mantindran el combatiu Erri de Luca amb un altre resistent com és David Fernàndez per parlar de la retallada constant de drets a les persones i el risc que hi ha del creixent autoritarisme postdemocràtic (17 de març, Girona). No menys interessant es presenta la trobada entre Hakan Gunday i John Carlin, que n’han vist de tots colors i que tractaran sobre les llibertats dels homes i de les regles, que unes vegades governen i altres desgovernen (23 de març, Olot). O la xerrada sobre la memòria col·lectiva que reunirà el kenyà Ngugi Wa Thiong’o, Salem Zenia i Josep Ramoneda (24 de març, Olot).

A banda de les activitats paral·leles organitzades per entitats i associacions (exposicions, cinefòrums, xerrades...), destaquen els ver-MOT, taules rodones a l’hora del vermut que tractaran sobre el tema de la violència. A Girona, girarà entorn de la temàtica Narrar la delinqüència ordinària, mentre que a Olot es parlarà sobre Periodistes en territori de guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Pol Wagner crea el seu tercer disc amb intel·ligència artificial

girona
girona

Enyorat Joan Domènech

girona
exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona