Lletres

Constel·lació literària

El MOT 2018 aplegarà a Olot i Girona 40 autors nacionals i internacionals que conversaran sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda

El festival literari tindrà lloc a Girona del 15 al 17 de març, i a Olot del 22 al 24 de març

Erri de Luca, Philippe Sands, John Carlin, Care Santos, Ngugi Wa Thiong’o, Luisgé Martín, Belén Gopegui, Llucia Ramis i Pep Coll són només alguns dels quaranta astres literaris nacionals i internacionals que s’aplegaran a la constel·lació del MOT 2018 , que tindrà lloc a Girona del 15 al 17 de març i a Olot del 22 al 24 de març. Un festival literari que arriba a la cinquena edició consolidat i convertit en un referent per als amants de les lletres.

Sota el títol de Literatura encarnada i amb Josep Ramoneda com a comissari, aquest any la mostra presenta una edició més compromesa que mai, dedicada a reflexionar sobre “el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda”. D’aquesta manera, la proposta és oferir una programació vertebrada essencialment per una quinzena de diàlegs literaris i periodístics entre autors que posaran el focus, des de diverses perspectives, sobre el compromís que tot escriptor estableix amb si mateix, amb la seva manera d’estar en el món i de viure l’experiència.

La conversa Escoltar i escriure, amb Guillem Frontera, Llucia Ramis, Ferran Torrent i Jaume Muñoz, inaugurarà el festival el dijous 15 de març a la biblioteca Carles Rahola de Girona, on més tard Andrés Barba, Care Santos i Juan Cruz parlaran sobre El mite de la innocència (20 h). A partir d’aquí s’abordaran temes diversos i des de perspectives polièdriques: de caire polític, social i cultural com ara el món soviètic, les llengües reprimides, la barbàrie nazi, el conflicte basc, el periodisme de guerra, la corrupció, i l’abolició dels drets i llibertats a l’Europa actual.

A destacar, la conversa que emprendran el professor de dret internacional i advocat Philippe Sands, que ha intervingut en judicis internacionals com ara el cas Pinochet i els genocidis de Ruanda i Iugoslàvia, amb el professor de literatura anglesa Miquel Berga al voltant dels crims contra la humanitat (16 de març, Girona). O el diàleg que mantindran el combatiu Erri de Luca amb un altre resistent com és David Fernàndez per parlar de la retallada constant de drets a les persones i el risc que hi ha del creixent autoritarisme postdemocràtic (17 de març, Girona). No menys interessant es presenta la trobada entre Hakan Gunday i John Carlin, que n’han vist de tots colors i que tractaran sobre les llibertats dels homes i de les regles, que unes vegades governen i altres desgovernen (23 de març, Olot). O la xerrada sobre la memòria col·lectiva que reunirà el kenyà Ngugi Wa Thiong’o, Salem Zenia i Josep Ramoneda (24 de març, Olot).

A banda de les activitats paral·leles organitzades per entitats i associacions (exposicions, cinefòrums, xerrades...), destaquen els ver-MOT, taules rodones a l’hora del vermut que tractaran sobre el tema de la violència. A Girona, girarà entorn de la temàtica Narrar la delinqüència ordinària, mentre que a Olot es parlarà sobre Periodistes en territori de guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona