cultura

cinema

estrena

S’estrena el film fet a les aules de l’INS Sobrequés

‘El vent és això’ es va confeccionar entre professionals del cinema i alumnes de l’institut gironí i s’inscriu en un projecte educatiu impulsat per Temporada Alta i la Fundació La Ciutat Invisible

El camí de les arts no és gens fàcil, i per això no és estrany que joves talents com Paula Comas o Mario Rebugent exclamin que han vist el seu “somni fet realitat” quan, en dies com el d’ahir, la pel·lícula que han confeccionat col·lectivament s’ha estrenat en pantalla gran. I encara més quan aquest projecte participatiu s’ha realitzat amb professionals de primer nivell –entre altres, Laia Manzanares, Katrin Vankova, Àlex Brendemühl i Anna Alarcón–, que han treballat de tu a tu amb la vuitantena d’estudiants de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, amb la coordinació de Joan Cumeras, director del centre, i l’assessorament del cineasta Pere Vilà.

El vent és això, que ahir es va preestrenar al cinema Truffaut, és el resultat del projecte educatiu que han dut a terme durant més d’un any els alumnes de segon de batxillerat artístic d’aquest centre educatiu. Temps necessari per a aquest ambiciós projecte que només dos bojos de les arts visuals com Cumeras i Vilà podien impulsar i que ha servit per estimular la mirada cinematogràfica dels alumnes, primer; incentivar la capacitat crítica, en segon lloc, i alimentar la creativitat, finalment. Tot un procés que, com subratlla Vilà, “ha facilitat l’experiència personal entre ells i la creació d’un vincle entre tots plegats”.

L’autor de pel·lícules com L’artèria invisible i La lapidació de sant Esteve manifesta que si bé portar a terme un llargmetratge és una tasca complicada, aquesta experiència ha resultat “molt fàcil”, acostumat a treballar en equip i a “no creure en el sistema piramidal a l’hora de dirigir”. “Tothom ha aportat les seves idees i els mateixos joves van triar la temàtica dels trastorns alimentaris, amb aportacions personals que ens posaven la pell de gallina”, confessa. Un tema del qual, com bé diu, cal parlar i que no li importa que “no ompli sales amb gent menjant crispetes”.

A Tempo, Arts i Formació

Tan ambiciosa iniciativa sorgida del mateix institut ha estat possible gràcies a la implicació del projecte A Tempo, Arts i Formació, una iniciativa pilot que ha aconseguit el seu objectiu principal, “generar i promoure espais de diàleg i interacció entre estudiants, professionals de l’educació i professionals de les arts i la cultura”, com van destacar els màxims representants de les entitats que l’impulsen: Joaquim Nadal (Fundació La Ciutat Invisible), Salvador Sunyer (Temporada Alta) i Gemma Carbó (Con Arte Internacional).

En el balanç presentat ahir, les xifres són prou reveladores: hi han participat un total de 28 centres, 3.845 estudiants, 182 docents i 77 artistes, al llarg dels 4 mesos que van de l’octubre al febrer. Destaquen les accions que han donat de si un seminari per a professionals dels àmbits educatiu i de la cultura i accions educatives, i que van des de convidar a gaudir de funcions teatrals del festival Temporada Alta a l’impuls de càpsules creatives com la que van impartir durant una setmana artistes a l’escola El Bosc de la Pabordia.

LES XIFRES

3.845
estudiants de Girona i Salt han participat en alguna de les propostes i projectes del projecte ‘A Tempo’.
182
docents i 77 artistes han participat en aquesta prova pilot que ha durat quatre mesos.

Salvador Sunyer: “Cal ensenyar més a pensar des de les arts”

Cada vegada són més les persones que creuen en el potencial educatiu i transformador de les arts. De fet, A Tempo, Arts i Formació es basa en aquesta premissa i es planteja com un projecte a llarg termini per crear la transferència de coneixements entre professionals de les arts i de l’educació, arrelar l’activitat artística en el món educatiu i crear espais de trobada estables. Contribuir a la visibilitat i al suport institucional de l’educació artística.

Ja es lamentava ahir en la presentació del balanç del projecte el director de l’INS Santiago Sobrequés, Joan Cumeras, que els estudis artístics siguin residuals a la majoria de centres. “Fomentar la creativitat i oferir un embrió per professionalitzar el seu ensenyament en aquest camp és el que ens proposem tots plegats”, va dir. Un objectiu que comparteix el director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, el qual té clar que a través del festival vol contribuir a posar un gra de sorra a aquest objectiu de llarg termini que ha de convertir, segons ell, la ciutat de Girona i l’àrea d’influència “en un lloc diferent, on les arts entrin a l’ensenyament reglat com així funciona en països del Nord d’Europa”. “Volem un país diferent i aquest seria un dels seus ingredients”, va reblar Sunyer que, va insistir a dir que “cal ensenyar a pensar des de les arts per a fer una societat més justa i igualitària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA