cultura

Espais amb història

Carrer Nou. La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)

La insurrecció federal

El 6 d’octubre de 1869, els carrers de la Bisbal es converteixen en l’escenari d’una insurrecció que intenta estendre el republicanisme federal arreu de les comarques gironines

La capital del Baix Empordà es converteix en un autèntic fortí, amb 56 barricades i 3.000 republicans disposats a defensar-se de l’exèrcit governamental

La ciutat de la Bisbal,com a capital del districte, es converteix en l’epicentre de la insurrecció
La lluita no s’aturafins al capvespre, quan la tropa aprofita la foscor de la nit per fugir cap a Girona i buscar reforços

D’ençà de l’enderrocament de la monarquia borbònica, el 29 de setembre de 1868, el malestar de molts sectors creix; sobretot per la timidesa de les reformes i la voluntat d’anar més enllà. Hom rebutja la monarquia unitària i aspira a la república federal; però també aflora un malestar social provocat per la crisi de subsistències i la reivindicació de l’abolició de les quintes i els consums. La revolta que s’ordeix té, doncs, un clar component social.

El 3 d’octubre, Francesc Sunyer publica una proclama que representa el tret de sortida de la insurrecció. En el text, es fa una crida als republicans de l’Empordà: “Armaros de todas las armas, fusiles, escopetas, pistolas, hoces, que todo es bueno para pelear por la libertard, muy unidos con nuestros amigos de Gerona y La Bisbal, marchemos a tomar posesión de la capital de la província, instalando en ella la Junta suprema revolucionaria.” Un altre dels cabdills republicans, Pere Caimó, comença a formar un petit exèrcit i al crit de “Visca la República Federal!”, ocupa el convent, l’ajuntament i els accessos de Sant Feliu de Guíxols. Aquell mateix vespre arriben a la Bisbal, la capital del districte, que es converteix en l’epicentre del republicanisme federal. El dia 3, a mig matí, un dels escamots, armats i amb timbal i trompeta, recorre els carrers de la vila i des de la plaça proclama un ban en què es declara instituïda la República Federal. A poc a poc es concentren a la vila més de 3.000 republicans disposats a estendre la república federal arreu del país. Malgrat el que proclama La cansó del 6 d’octubre, no tots són “fills de la comarca”. També n’hi ha de Llagostera, Cassà de la Selva i altres poblacions gironines.

Quan es té coneixement que a Girona s’organitza una columna de I’exèrcit per reprimir els insurrectes, els caps republicans es reuneixen i decideixen defensar la vila a ultrança. En els preparatius hi té un paper fonamental un suís anomenat Radaelli, que “demostró primero su buena inteligencia y mas tarde su ardiente entusiasmo por la defensa de la república, viéndosele con actividad y celo poco comunes, recorrer todas las posiciones y atender con minuciosidad á las necesidades de los defensores de las barricadas”. Els preparatius són, efectivament, minuciosos. S’aixequen fins a 56 barricades i es converteix el convent en un fort artillat, amb cinc canons procedents de Sant Feliu de Guíxols.

El 6 d’octubre, a dos quarts de quatre de la tarda, les tropes governamentals, comandades per Romualdo Crespo, es presenten a la vila de la Bisbal; i, de forma immediata, comença l’atac, centrat a la zona de la Bordeta. El brigadier, “prudentemente resguardado en unas tejerías muy distantes del combate, reiteraba sus órdenes de avanzar a todo trance, cosa del todo imposible”, segons el testimoni del mateix Caimó. Les baixes es reparteixen entre els dos bàndols i també afecten alguns veïns de la zona. Segons alguns escrits, les forces governamentals arribaran a tenir 9 morts i més de 60 ferits. És en aquest moment quan es produeix el conegut segrest de Pere Caimó. Segons, aquest, el capità de la tropa el convida a parlamentar: “Véngase V. conmigo, Sr. Caymó, que yo respondo de V. con mi propia vida.” Davant d’aquest gest de confiança i desatenent les recomanacions dels seus partidaris, Pere Caimó surt amb la bandera blanca i és capturat pels assetjadors, sense deixar d’esperonar els seus partidaris: “Foc, que ens han enganyat!” La lluita no s’atura fins al capvespre, quan la tropa aprofita la foscor de la nit per fugir cap a Girona per tal de buscar reforços.

L’endemà, els carrers de la Bisbal apareixeran deserts. Alguns dels veïns abandonen la població per evitar un altre atac, que es preveu molt més dur que l’anterior. Els insurrectes, finalment, decideixen dissoldre’s. Alguns tornen a les seves cases, d’altres s’amaguen, i alguns decideixen travessar la frontera i emprendre el camí de l’exili, com ara Josep T. de Ameller. A partir d’aleshores, l’episodi dona pas al debat polític, que arribarà fins al Congrés dels Diputats i s’airejarà a través d’una bona quantitat de llibres i opuscles; i també al mite del 6 d’octubre.

Com s’hi arriba
Per arribar al carrer Nou, el nostre espai amb història, es pot deixar el vehicle a l’aparcament dels jutjats i seguir a peu a través del carrer del Teatre Vell, just al davant de l’edifici de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Quan arribem al carrer del Morró seguim en direcció dreta fins arribar al carrer Nou, que és a 150 metres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic