Cultura

IGNASI BALLÚS

PRESIDENT DELS CASTELLERS DE BERGA

“L’objectiu aquest any és obrir la segona sala del cinema”

Des del desembre n’és president i explica que les prioritats són incrementar la massa social, sobretot, donant impulsa al local de l’antic cinema, que volen obrir a la resta d’entitats

Són una colla jove, però la seva evolució ha estat molt ràpida.
L’any passat vam celebrar el cinquè aniversari, i hi has d’afegir l’any de formació. Enguany seria la setena, sisena com a colla oficial reconeguda per la coordinadora. És una colla petita, però que amb molt pocs anys hem assolit el 4 de 8 i, en l’àmbit casteller, estem bastant ben vistos. Hi ha gent amb ganes de venir, i la sort de poder organitzar la Diada dels Quatre Fuets, a la qual enguany volen venir els Castellers de Vilafranca i els Capgrossos de Mataró. Ho duem a terme fent-ho gairebé tot sols, sense ajuda.
Amb moltes dificultats?
Tenim les que tenen totes les colles, de falta de gent i per finançar-se, però nosaltres una mica més, amb l’afegitó que som petits, hi ha menys població, en una comarca amb problemes demogràfics de gent jove que marxa entre setmana i envelliment, i l’hivern és dur.
Quanta gent són?
En puntes, com ara en el concurs, vam moure uns 250, en el sopar de final de temporada, amb familiars, uns 160. Castellers actius amb camisa som uns cent i escaig. Ara hem començat la primera diada i ja veurem com anem. Sempre costa arrencar, quan ve el bo tot s’aclareix, per vacances la gent desapareix i el final de temporada torna a ser potent. La darrera diada és a Mallorca, que és un premi. Un seixanta per cent de la gent és de Berga, però la resta és de les poblacions del voltant de la comarca.
Quins objectius socials tenen?
Primer, el cinema Catalunya, l’espai que hem obert i que feia falta a la ciutat. El 2017 hi vam fer 240 activitats, s’hi ha muntat una escola de circ que fa tres classes setmanals. És el nostre espai d’assaig, però també s’hi poden fer moltes coses, és ampli, hi ha un projector, calefacció... Paguem lloguer, el gestionem i ja hi hem invertit en dos anys més de 40.000 euros, que ningú ens ha donat. Hi arribem gràcies al fet que hem organitzat de tot, des de fires, taller de cuina... De tot. Ens trobem, a més, que no hi ha una llicència d’usos i activitats castellera, i per això ens agafem a una llicència de cinemes antiga que ens permet fer algunes coses, però estem treballant per canviar-ho. L’objectiu d’aquest any és obrir la segona sala, que sí que té butaques, perquè ens podrà permetre obrir l’espai cada dia i que moltes entitats s’hi posin. Altres objectiu són mantenir l’entitat, incorporar gent nova a la part directiva, créixer i sustentar-la econòmicament. Estem preparant una campanya per captar socis en clau del local del cinema perquè puguin fer ús de l’espai, que, per desgràcia, no el tenim de part municipal. Cada cop és més difícil tenir una entitat, des de l’Estat no s’ajuda el teixit associatiu; se les equipara a un funcionament d’empresa i necessites autèntics experts per mantenir la tresoreria.
Tenen ajuda municipal?
No. No d’aquest govern, sinó de sempre. No hem tingut mai un conveni malgrat haver-lo sol·licitat, no organitzen cap diada, no hem fet cap pilar al balcó de l’ajuntament, i sempre hi ha hagut situacions que no són gaire normals. Almenys hem aconseguit que la Diada dels Quatre Fuets formi part del programa de la Patum, tot i que ho hem de pagar nosaltres. Amb el tema del local del cinema estem demanant a la coordinadora quines llicències legals se’ls ha exigit a altres colles per als seus espais. Nosaltres, per tirar la colla endavant després d’assajar necessitem poder sopar allà, o muntar una festa per finançar-nos o la de la diada de la colla. No som una sala de festes, tampoc un bar, ni ho volem ser. I ja costa prou mantenir una colla per, a sobre, tenir problemes legals amb el teu espai. Per això els estem proposant d’impulsar la creació d’una llicència d’ús d’activitat castellera.
I quins són els objectius de la tècnica?
No soc l’indicat, però anem a cobrir la gamma bàsica i alta de construccions de 7 i 7 i mig. El cap de colla, en Xisco Bonet, ja ha comentat que l’objectiu és consolidar torre de 7 i tenim el 4 de 8, que implicarà més canvis de posicions per baixes, malgrat que ja l’hem assajat. I després, a seguir amb el 3 de 8, etc. Cada cop, com que és més dificultosa la part administrativa, pot ser que flaquegi més trobar la gent i motivar-la, en no tenir temps. Volem activar la ciutat i la comarca fent coses amb molta gent implicada, perquè toca que anem tots més junts.
L’any passat van recollir diversos premis. Ha estat una manera de motivar la gent?
Sí, suposo. En passar de colla de 7 a 8 vam rebre un premi de la Nit de Castells i també en vam rebre per un projecte de la canalla que hi van pencar molt, que va ser el programa de televisió B de Blau, que parlava dels castells, de les diades, amb la Televisió del Berguedà, que en va fer fins a setze capítols. Els reconeixements, com sempre, venen de fora.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BIEL DURAN
ACTOR. ENXANETA DELS MINYONS QUE VAN FER EL PRIMER 2 DE 9 AMB FOLRE I MANILLES DE LA HISTÒRIA

“Vam plorar molt; érem conscients que havíem fet història”

Barcelona

Homenatge ciutadà

barcelona

La terrisseria romana d’Ermedàs

CORNELLÀ DEL TERRI
Pròxim capítol: 88. Un segrest tràgic (Cova d’en Massot, Albanyà)

L’escriptor oblidat

SANT JOAN DE LES ABADESSES

Justícia per a Sara Casasnovas

Girona
Mirador

Violència que no tenia adjectiu

Crítica
música

Vestigis d’una revolució

Crònica
el festival més petit de tots

Del més tou a l’opció del joc

Barcelona

Mireia Vilalta obre Mmm’agrada Girona

girona