cultura

Breda compra l’ala nord del claustre de l’antic monestir

L’Ajuntament adquireix per 12.000 euros l’espai, i ara tot l’edifici és propietat municipal

El consistori treballa per adequar una plaça que esdevindrà l’accés al futur museu Josep Aragay

L’Ajuntament de Breda va formalitzar la setmana passada la compra de l’ala nord del claustre de l’antic monestir de Sant Salvador, per un valor de 12.000 euros. Fins ara era l’única part del conjunt del claustre que es mantenia de titularitat privada. Això permet al consistori tenir la propietat de tot el terreny corresponent al claustre i dur-hi a terme les actuacions necessàries per a la rehabilitació. L’espai experimentarà una transformació amb la creació de la plaça del Claustre, que recuperarà l’esperit de l’antic recinte.

L’actuació es farà en una primera fase que consistirà en el sanejament de la zona abans de la construcció de la plaça. Tindrà un cost de 40.000 euros, s’hi faran obres d’excavació i es cobriran amb lones les construccions que quedin en estat de ruïna. La segona fase comprendrà obres d’il·luminació i adequació de l’espai, i el cost total de les obres s’enfilarà a prop de 100.000 euros.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Breda, Andreu Pujol, explica que “l’objectiu és que la plaça del Claustre acabi esdevenint un espai públic perquè la gent del poble prengui consciència de la importància que va tenir el monestir”. A més, està previst que aquesta plaça sigui un accés al futur museu Josep Aragay, que estarà situat als edificis del voltant que també ha anat adquirint el consistori bredenc.

L’únic vestigi visible

L’ala nord del claustre és l’únic vestigi visible de l’antic monestir en l’actualitat i va ser restaurada als anys trenta del segle passat pel matrimoni format per Manuel Genovart i Dolors Callol, per mitjà de l’associació barcelonina Amics de l’Art Vell. L’arquitecte Jeroni Martorell va ser qui va dirigir aquests treballs l’any 1932 i va aconseguir tornar a fer descansar els arcs sobre dues columnes i posar capitells on no n’hi havia. També va construir una teulada per protegir tot el conjunt de les inclemències del temps.

Amb l’adquisició d’aquest espai, es reafirma la voluntat de l’Ajuntament de rehabilitar i donar a conèixer el patrimoni bredenc, ja que durant el segon semestre del 2016 es va rehabilitar la façana de l’antic monestir de Sant Salvador i l’any passat s’hi van fer actuacions a l’interior, concretament al quart creuer de la nau central.

Pujol explica que tant la compra de l’ala nord com les actuacions que es duran a terme formen part d’un pla a llarg termini que culminarà amb la creació del museu.

LA XIFRA

40.000
euros
costaran les obres de la primera fase de la construcció de la nova plaça del Claustre.

LA DATA

1932
es va restaurar
per última vegada l’ala nord del monestir, gràcies a un matrimoni i a l’arquitecte Jeroni Martorell.

LA FRASE

La gent del poble ha de prendre consciència de la importància que va tenir el monestir
Andreu Pujol
regidor de cultura de breda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia