cultura

Lluites i somriures

La cantautora tortosina Montse Castellà publica ‘Punts de llibre’, un doble CD “vital i optimista”, amb temes propis i adaptacions, que avui porta al Barnasants

“Discos per fustigar-nos i recordar-nos com n’estem de malament no ens convenen”

Després de tres treballs i la posada en marxa, fa poc més d’un any, del grup Les Kol·lontai, Montse Castellà obre nova etapa amb Punts de llibre, un doble CD produït i editat pel segell discogràfic de Paco Ibáñez (A Flor de Tiempo) en què la cantautora tortosina alterna temes propis amb adaptacions de poetes i escriptors (Martí i Pol, Zoraida Burgos, Rosa Fabregat, Rosa Regàs i Cervantes) així com de cantautors com ara Ovidi Montllor i Francesc Pi de la Serra, “És, inqüestionablement, el meu disc més eclèctic”, valora Castellà. “Hi ha una cançó dedicada a la paciència, als amics, a la maternitat d’Elna, a les absències... No volia oblidar d’on vinc, per la qual cosa el segon CD és ple d’adaptacions literàries, però, en un primer CD, tenia ganes de reivindicar tal com sóc ara.”

Punts de llibre apel·la en el títol al fet que “hi ha persones, o moments, que són com punts de llibre, en el sentit que sempre hi vols tornar” i cada cançó Castellà la planteja com “un lloc on refugiar-se” per a l’oient. “És el meu àlbum més vital i optimista –sentencia–. Els anteriors eren més bucòlics, melancòlics, però aquest reflecteix com soc realment: alegre i compromesa.” Vinculada estretament a moviments com ara la Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre (de què és portaveu) i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, “a més de cantar en un munt d’actes en defensa del país”, Castellà no creu que sigui incongruent fer discos tan lluminosos com aquest en els temps que corren. “Discos tristos per fustigar-nos i recordar-nos com n’estem de malament no ens convenen, ara. Soc de les que pensa que l’alegria, com més s’utilitza, menys es gasta. Cal força, aixecar els ànims i, sobretot, seguir lluitant, ja que, si deixem de pitjar l’accelerador, anirem enrere. És com anar en bicicleta, que tan bon punt deixes de pedalar, caus.”

En el disc col·laboren Txarango (“sempre que venen per l’Ebre em proposen d’acompanyar-los a cantar”), Eliseo Parra, Paco Ibáñez (un cantautor que fa conèixer fa sis anys i amb qui ha compartit “incomptables sopars fins a altes hores de la matinada”) i músics de l’òrbita de l’autor d’A galopar com ara Gorka Benítez i Mario Mas. “Els vaig demanar que no escoltessin res del que havien fet abans, per tal que no hi quedessin influïts. Vam deixar que, cada cançó, ens portés allà on volgués.”

Punts de llibre s’ha finançat via micromecenatge (una de les recompenses era poder remar amb la cantautora per l’Ebre –”un riu que cal gaudir des de l’aigua i no des d’un pont”– amb piragua) i s’estrenarà avui a les 21 h al Luz de Gas de Barcelona, en el marc del Festival Barnasants. Un autocar sencer viatja des de les Terres de l’Ebre per no perdre’s l’actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo