Música

Luz Casal

Cantant

“Tant m’ha marcat Nirvana com la Simfònica de Viena”

Luz Casal (Boimorto, Galícia, 1958) reapareix amb Que corra el aire (Warner), un disc –el primer amb cançons pròpies que publica des del 2013– produït per Ricky Falkner i executat amb músics catalans com el bateria Xavi Molero o el pianista Josep Maria Baldomà. La cantant gallega actuarà demà per primera vegada al Teatre Municipal de Girona (Festival Strenes), l’endemà ho farà al Gran Teatre del Liceu (Suite Festival) i el 28 de juliol visitarà el Festival Jardins de Cap Roig.

Per què cal que corri l’aire?
Per deixar enrere aire viciat i fer-ne entrar de net. És important fer l’esforç per desterrar aquelles coses que saps que no valen la pena.
Ricky Falkner, a més de tocar amb bandes com Standstill, s’ha fet un nom com a productor de Quique González, Love of Lesbian i Sidonie. Què volia d’ell?
Vaig escoltar un treball seu i, sense tenir-ne gaire informació, vaig notar que era ell qui havia de gravar-me el disc. Li vaig dir, quan el vaig conèixer, que no em preguntés les raons, perquè era una qüestió d’intuïció. És, per exemple, la mateixa intuïció que vaig tenir quan Pedro Almodóvar em va demanar per col·laborar.
Sembla una reivindicació del seu passat rocker.
A algú li pot semblar que he recuperat una part del meu passat, però per a mi sempre ha estat present. El primer disc que em vaig comprar, per exemple, no va ser pas de Mari Trini, sinó de Janis Joplin. I els meus primers texans me’ls vaig comprar –en una botiga de la Corunya, després de temps buscant-los!– perquè el bateria de Creedence Clearwater Revival en lluïa uns de magnífics a la contracoberta d’un disc. M’ha marcat tant veure la Simfònica de Viena interpretant Txaikovski com tots els concerts que he arribat a veure de Nirvana o AC/DC.
El disc, però, es clou amb ‘Amores’, una versió de Mari Trini.
Sí, un col·lega, poc abans que ella morís [l’abril del 2009], em va dir que Mari Trini estava passant dificultats econòmiques. I vaig pensar: “Com és possible? Amb la quantitat de grans cançons que té!” Vam començar a impulsar un disc d’homenatge, però va morir al cap de poc temps. Des d’aleshores he tingut clar que em calia fer un gest cap a la seva memòria. Recordo quan vaig arribar a Madrid i coincidíem en programes de televisió. La seva parella era una dona i va ser alliçonador veure la naturalitat amb què duien la relació.
Fa uns anys citava molt Juliette Gréco. Es veu cantant amb més de vuitanta anys?
No tinc la capacitat de veure’m més enllà d’aquesta gira. Sé que mai no estaré allunyada de la música i, també, que si un dia a l’escenari noto que comença a fallar alguna cosa important, em dedicaré a altres coses, com per exemple a estudiar o tocar el piano. De Gréco m’impactava com podia cantar amb vuitanta anys Déshabillez-moi (Despulla’m) i fer que t’ho creguessis absolutament.
És la clau, aquesta, perquè una cançó funcioni?
Sí, és imprescindible. Una de les satisfaccions d’anar complint anys, de fet, és la d’anar tenint més informació amb la qual fer les cançons creïbles. L’edat et dona més capacitat per posar-te en la pell d’allò que cantes. No cal, evidentment, tallar-se les venes per saber què pot significar tallar-se les venes, però l’edat et dona més pistes.
Dècades abans que Shakira, vostè ja cantava ‘Boig per tu’, de Sau. Com hi va arribar?
Feia sis mesos que gravava A contraluz [1991], provant una mateixa cançó amb quatre gèneres diferents, la qual cosa mai no he tornat a fer. Un amic em va fer escoltar el disc de Sau. La cançó em va semblar magnífica. Més tard, a casa, li vaig dir a en Pep [Sala] que m’agradaria fer-la i, després d’unes quantes setmanes immersa en el que significaven Sau i Boig per tu, vaig gravar-la. Vaig sentir moltíssim la pèrdua d’en Carles i he estat mantenint la relació amb la seva mare fins que va morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva