Música

CRISTÒBAL PÉREZ, XAVIER DOTRAS I JOSEP ISERN

MEMBRES DE L’ASSOCIACIÓ UN ORGUE PER CANET

“L’església té bona sonoritat i amb l’orgue es podria enregistrar i tot”

Fa un any que treballen en el projecte que ha de permetre lluir tot el repertori musical que es conserva a l’església parroquial del poble

Com va la recerca de mecenes?
(J.I.) Ara estem obrint converses amb entitats financeres. Ens agradaria fer una hipoteca sobre el que costarà el nou orgue i amb les aportacions que es vagin fent s’aniria amortitzant.
La iniciativa va sorgir fa un any del mateix rector.
(J.I.) Felip Hereu, conscient de la importància del fons de l’arxiu musical, ho va proposar i un grup de canetencs i entitats ens vam engrescar. Es va crear l’associació cultural Un Orgue per Canet i tenim el suport d’entitats com l’Orfeó amb ganes d’encarar aquesta projecció musical a l’exterior.
Quin és aquest patrimoni musical que guarda Canet?
(C.P.) Són els arxius conservats durant la guerra i que daten del 1700, amb un important llegat de música de capella. Inclou una part de les millors partitures barroques del país. S’ha pogut inventariar i serveix de material didàctic i d’estudi.
L’orgue permetrà fer tot el repertori?
(C.P.) L’actual és manual i tècnicament no serveix. Amb el que s’ha projectat tindrem dos teclats per fer repertori barroc i romàntic. Tindrà vint registres amb uns 1.200 tubs. Serà mecànic i això permetrà donar més velocitat i sonoritat.
Ja tenen l’orguener i el pressupost fet?
(X.D.) Serà un maresmenc, l’Antoni González. El projecte ja està fet i quan comenci tindrà feina per dos anys. (J.I.) Va venir a explicar el projecte. No està firmat encara però calculem que costarà uns 216.000 euros. Tot i això, per cobrir la reparació que s’ha fet a l’orgue actual comptem una inversió d’uns 250.000 euros.
Arreglen l’actual, afectat pels corcs. Quin serà el seu futur?
(J.I.) S’ha netejat i mirem de millorar-lo perquè estem en contacte amb el santuari de la Misericòrdia per quan sigui el moment traslladar-lo allà, on no en tenen. Seria un atractiu perquè allà s’hi fan molts casaments i pensant en la projecció de tot l’entorn del santuari.
El Bisbat col·labora en tot plegat?
(J.I.) Sí, és clar que una part l’aportarà l’Església. Ells han recomanat que es constitueixi una fundació pia per gestionar la part econòmica amb la cobertura del Bisbat i estem pendents que ens donin l’autorització. Amb la nova legislació, això permetrà que els qui facin aportacions desgravin segons la llei del mecenatge.
Quin és ara el paper de l’associació de l’orgue?
(X.D.) Catalitzar totes les idees per aconseguir tirar endavant el projecte, tant els passos tècnics com els pagaments que s’hauran de fer. Un cop s’hagi aconseguit, l’associació haurà de programar els cicles de concerts i activitats regulars al voltant del nou orgue.
Hi ha un patrimoni musical per explotar?
(J.I.) Anem a l’una amb l’Ajuntament per potenciar aquest turisme cultural que fins ara s’ha encarat amb les rutes modernistes. Canet no deixa d’estar en un entorn on l’element musical està incorporat en el seu ADN. Tenim un orfeó que l’any que ve celebra el centenari.
L’orgue actual és l’únic de tubs de l’Alt Maresme. Com és?
(X.D.) Se’n van destruir molts durant la guerra. A Canet mateix n’hi havia dos de boníssims, a l’església i a la Misericòrdia. L’actual, però, és posterior, de l’any 1959, molt senzill, amb només quatre registres que va pagar un mecenes.
Nou cicle de concerts. Hi ha bona acústica a l’església?
(X.D.) Té molt bona sonoritat, fins al punt que quan hi hagi el nou orgue es podrien fer enregistraments. Aquests concerts s’organitzen des de l’associació de veïns del nucli antic, que ja col·laboraven en el projecte. A l’estiu fan la programació de jazz a la casa d’Els Comediants i també és en benefici de l’orgue.
La recaptació d’aquests concerts és només una part.
(X.D.) És important que un cop es posi en marxa les aportacions siguin importants. Els concerts benèfics són una gran ajuda, perquè som una associació que no tenim recursos i ens dona també visibilitat.
Altres entitats també s’hi han implicat?
(J.I.) Volem que sigui obert al poble i no tancat a l’enton religiós, sinó més cívic. Per això ens reunim amb les associacions, com l’Escola de Música, l’Odèon, El Centru, que ja hi han aportat diners de la recaptació que han fet d’obres de teatre.
Són optimistes pel que fa a les aportacions?
(J.I.) Fins ara no hem trobat ningú que ens tanqui portes i quan arribi el moment de fer una programació d’aportacions en parlarem. Esperem acabar de tancar el tema de la fundació amb el Bisbat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia