cultura

Quatre veus, un clam

Les Kol·lontai, el grup de Sílvia Comes, Meritxell Gené, Ivette Nadal i Montse Castellà, presentaran ‘Cançons violetes’, el seu primer disc, dissabte a Barnasants

El festival ha reunit 110 artistes (65% dels quals catalans) en 22 sales diferents

Fa poc més d’un any, Les Kol·lontai feien el seu primer concert en la inauguració del Barnasants, festival que, per primera vegada, va unir la barcelonina Sílvia Comes, la tortosina Montse Castellà, la ponentina Meritxell Gené i la vallesana Ivette Nadal en un projecte de militància feminista en honor a la revolucionària russa Aleksandra Kol·lontai. La idea inicial era fer una dotzena de concerts, però al final Les Kol·lontai n’han fet una trentena i el seu repertori –amb musicacions pròpies de textos de Mireia Calafell, Montserrat Roig, Sílvia Bel, Felícia Fuster, Rosa Fabregat, Concepció G. Maluquer, Montserrat Abelló, Zoraida Burgos, Alda Merini i Maria Mercè Marçal– ha cristal·litzat a Cançons violetes (Picap), un disc –el primer de la nova col·lecció Barnasants– que el quartet presentarà dissabte en la cloenda de la 23a edició del Festival de Cançó (Luz de Gas, 20.30 h). “Ens deien que el nostre missatge feia falta i que ocupàvem un espai que era necessari”, va explicar ahir Castellà. “No ens imaginàvem que el projecte creixeria tant, però les quatre veus hem acabat unint-nos en un sol clam i això té una potència que cal remarcar”, hi va afegir Gené. Somrients, recordaven ahir quan, al començament de l’aventura, Nadal va anar a la biblioteca del seu poble a demanar en préstec una biografia d’Aleksandra Kol·lontai i el bibliotecari li va dir que les tres úniques que hi havia a Catalunya ja havien estat agafades. Poc després, Nadal va entendre que, les biografies de les quals li parlaven, les havien demanat en préstec les seves companyes de grup. “Ha estat una experiència gratificant i molt enriquidora”, va valorar Gené. Pere Camps, autoproclamat “cinquè Kol·lontai”, va assenyalar ahir el boca-orella com a culpable de la bona rebuda que havia tingut el grup de Gené, Castellà, Nadal i Comes.

El Barnasants –pel qual, aquesta setmana, encara hi passaran veus com la de la cantautora colombiana Marta Gómez i les dels valencians Els Jóvens– tancarà dissabte una edició en la qual hi han actuat 110 artistes (65% dels quals catalans) i que ha congregat prop de 14.000 persones en 22 sales diferents. Camps va anunciar ahir dos dels tres premis Barnasants: el de trajectòria artística a la italiana Giovanna Marini (protagonista, fa algunes setmanes, d’un dels concerts més destacats d’enguany) i el d’activisme cultural a Antoni Traveria, director de la Casa Amèrica. El Barnasants presentarà el setembre un concert de Maria del Mar Bonet a Cuba i, l’any vinent, tindrà Nicaragua com a país convidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia