Música

La lluita continua i té nom de dona

Després de l’èxit del seu debut, Roba Estesa presenta ‘Desglaç’ aquesta setmana a l’Hospitalet i a Girona

“Intentar fer creure que l’entreteniment és insubstancial és com dir que el futbol és apolític”

“Reivindiquem la dimensió política dels espais d’oci nocturn. Intentar fer creure que l’entreteniment és insubstancial és com dir que el futbol és apolític. És molt probable que, només pel fet de ser dona, siguis agredida sexualment quan surts de nit i, per tant, amb més motiu considerem que aquests espais de festa ho són també de lluita i reivindicació.” Així parlen les components de Roba Estesa , un grup format íntegrament per dones que ha fet perfectament compatibles en la seva proposta musical la dimensió lúdica i el compromís social amb una perspectiva feminista. Després de l’èxit del seu debut, Descalces (2016) –més de cent concerts, quatre premis Enderrock–, ara Rosa Estesa torna amb Desglaç , un disc que presentarà en directe aquest dijous a la sala Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat (21 h, 8 euros), amb Bemba Saoco, dins del Curtcircuit, i divendres a la plaça Catalunya de Girona, en el marc del festival Strenes , tancant a la mitjanit una sèrie de concerts gratuïts en què també actuaran Pupil·les, Valtonyc i la Fundación Tony Manero.

Originàries del Camp de Tarragona, Roba Estesa són Alba Magriñà, bateria; Anna Sardà, baix, cello i veus; Clara Colom, acordió diatònic i veus; Clàudia García-Albea, violí i veus; Gemma Polo, veu; Neus Pagès, guitarra i veus, i la maresmenca Helena Bantulà, darrera incorporació, que ha introduït la guitarra elèctrica en el folk-pop del grup.

Descalces, Desglaç... és evident que hi ha una “relació conceptual” entre els dos discos. “Amb l’ús del prefix des ens situem en la línia ideològica de [la filòsofa] Marina Garcés, quan parla des desclassificar, desaprendre, desestabilitzar i desconstruir per, a partir d’aquí, generar noves propostes i discursos que no reprodueixin els esquemes ja existents”, expliquen, abans de matisar que fan “música, no mítings” i que eviten al màxim convertir les seves cançons en pamflets. “Ja és prou pamfletari el sistema per forçar-te a consumir. Preferim accedir al públic per la banda de l’experiència, que és on ens podem trobar totes per accionar la lluita tant individual com col·lectiva.”

El disc, enregistrat als Bucbonera Studios i masteritzat als mítics Abbey Road de Londres, inclou dotze cançons amb títols com ara La nit és nostra –amb Mafalda–, Governar-nos, Cant de lluita , La presó de Lleida –amb Germà Negre, El Diluvi, Mireia Vives i Borja Penalba, Alidé Sans i Ebri Knight–, Sense por, Dona bonica, Orgull i L’alegria, amb Carol Duran, de La Carrau. La festa conscienciada de Roba Estesa continua amb força aquest any: ja tenen una cinquantena d’actuacions lligades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.