cultura

Noces d’or i jazz

El Festival de Jazz de Barcelona celebra 50 edicions amb concerts de Chucho Valdés, John Scofield, Madeleine Peyroux i Andrea Motis amb Ignasi Terraza

La vídua de Dexter Gordon estrenarà mundialment a Barcelona una biografia

Chucho Valdés, Madeleine Peyroux, John Scofield, Avishai Cohen, Brad Mehldau amb l’OBC i l’estrena d’un projecte a duo entre Andrea Motis i Ignasi Terraza formen part de l’avançament –en forma de “50 concerts i una coda”– del 50è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que abans de la seva cita habitual de la tardor celebrarà concerts com ara els del trio de Cameron Graves la setmana vinent a Luz de Gas o els que, en el marc del Festival Grec, al juliol, oferiran Snarky Puppy, Pat Metheny, Cory Henry & The Funk Apostles, R + R = Now i Cécile McLorint Salvant. El festival s’inaugurà el 21 d’octubre amb el recurrent Chucho Valdés (padrí del festival i embarcat, aquesta vegada, en el reviscolament de Jazz Batá, un projecte del 1972 que esdevindria l’embrió d’Irakere) i, fins al desembre, serà el marc de produccions exclusives com el Let’s dance d’Avishai Cohen (un espectacle amb el públic dempeus, format inusual per al reputat contrabaixista israelià); l’aliança entre el pianista Brad Mehldau i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya; un duo entre Andrea Motis –talent del jazz català a qui el festival ha seguit sempre de ben a prop– amb Ignasi Terraza, protagonista del Retrat d’Artista de l’edició d’enguany, i un concert de Joan Chamorro en homenatge al llegendari saxofonista Dexter Gordon, de qui la seva vídua, Maxine Gordon, presentarà a Barcelona, en rigorosa estrena mundial, una biografia. “Li vaig proposar a en Joan [Chamorro] fer un concert al voltant de Dexter Gordon i em va convidar a casa a dinar. Tenia als prestatges 250 discos seus, molts dels quals no havia vist mai!”, s’exclamava ahir Joan Anton Cararach, director artístic del festival. També ahir, Maxine Gordon, vella coneixedora del festival d’ençà que, l’any 1975, pocs dies abans de la mort de Franco, va visitar la ciutat en funcions de road manager de la cantant i organista Shirley Scott, avançava part del contingut de Sophisticated giant, un llibre que el seu marit va començar a escriure poc abans de la seva mort, fa ja 28 anys. “Hi ha parts dedicades a Tete Montoliu [músic estretament vinculat a Gordon en els anys que el saxofonista va passar a Copenhaguen]. Sempre deia coses molt boniques d’ell...” La immersió en l’univers de Dexter Gordon es completarà amb la projecció a la Filmoteca, en presència del cineasta Bertrand Tavernier, de Round midnight, la pel·lícula amb la qual, l’any 1987, Dexter Gordon va competir amb Paul Newman, James Woods, Bob Hoskins i William Hurt per l’Oscar a millor actor.

Especial interès cultural

La cinquantena edició de la mostra jazzística, d’altra banda, coincideix amb la recent catalogació de “festival d’especial interès cultural” per part del ministeri, la qual cosa repercutirà en beneficis fiscals per a les empreses que hi donen suport. “Ens servirà d’impuls i de gran ajuda en la difícil tasca de captació de patrocinis”, assegurava Tito Ramoneda, director del festival.

The Bad Plus, Mark Turner & Ethan Iverson, Beth Hart, Jorge Pardo, Bill Evans & Randy Brecker, Bill Frisell, Tigram Hamasyan, Stacey Kent, Kyle Eastwood, Amadou & Mariam, Marlango i La Locomotora Negra, entre altres artistes, completen el programa i, en el cicle De cajón, hi desfilaran figures flamenques com Rosario La Tremendita i Vicente Amigo. El Palau de la Música, finalment, seu emblemàtica del festival des de la primera edició, será el marc de l’exposició El Palau del jazz, en la qual es deixarà constància del pas de Django Reinhardt, Ella Fitzgerald, Duke Ellington i Miles Davis, així com quasi tots els grans noms de la història del jazz, per l’escenari modernista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA