dansa

Portes obertes a la dansa

El Sismògraf Off proposa espectacles i tallers, dissabte a Olot, perquè tothom pugui viure l’experiència del moviment

L’espectacle d’Adoctrinats recrearà, amb voluntaris, la violència de l’1 d’octubre passat

Diumenge passat va acabar a Olot la desena edició del Sismògraf, definitivament consolidat com el festival de dansa de referència de Catalunya. Dissabte vinent tindrà lloc a la capital garrotxina el Sismògraf Off, també conegut com a Sism[off]graf . Si el Sismògraf és “el festival que detecta el moviment”, el Sismògraf Off és “el festival que obre les portes a tothom perquè tingui l’experiència del moviment”. Així el presenta la nova directora de l’Off, Lu Arroyo (Cirque du Soleil, Mayumana), ballarina, percussionista i pedagoga que ha rebut l’encàrrec de donar “un canvi de perspectiva” a lOff: “Fins ara era obert només a companyies garrotxines, i l’hem volgut obrir a creadors d’arreu dels Països Catalans. Hem rebut una seixantena de propostes, entre les quals n’hem seleccionades sis de catalanes i una del País Valencià. Sobretot volíem que el programa tingués elements que permetessin al públic d’experimentar directament amb la dansa i l’art del moviment.”

Per això la intensa jornada del dissabte 28 d’abril –l’endemà és el Dia Internacional de la Dansa– s’obrirà amb un taller de dansa gratuït i obert a tothom sense inscripció prèvia, a la plaça del Teatre, a càrrec de la coreògrafa, ballarina i pedagoga valenciana Lipi Hernández, amb la seva metodologia Data (10.30 a 13.30).

El moviment continuarà amb un trajecte en bicicleta de les Preses (15.30) a l’espai principal de l’Off, la plaça Pia Almoina, on una hora més tard començaran les actuacions amb un solo del banyolí Albert Funk (Bèstia), per continuar amb Cazadores de Saudade, de la Jove Companyia de Sant Boi, formada per ballarins realment molt joves, sota la direcció del prestigiós coreògraf brasiler Bebeto Cidra (16.50).

Artenea, una companyia barcelonina formada per ballarines i ballarins amb diversitat funcional, presentarà a Olot la coreografia La Llorona (17.15), i tot seguit la companyia Gemma Peramiquel posarà en escena la seva dansa “més psicològica”. La seva proposta es titula Lumox (17.50) i és “una peça de performance en moviment, so, text i imatge”, per tal que l’espectador pugui percebre “el moviment atòmic del cos total”.

Nada.dora.toda.dorada és el títol de la creació que hi presentarà la companyia Golden Acid (18.30), dirigida per la celranenca Clàudia Mirambell. “Té una mirada molt cinematogràfica i una sensibilitat molt especial a l’hora de crear”, explica Arroyo.

En la recta final de la jornada es podrà veure Mujer (18.55), de la companyia valenciana Dunacatá, que utilitza la dansa per reflexionar sobre el paper de la dona “amb un missatge molt revolucionari”. El Sismògraf Off es tancarà amb una proposta tan peculiar com participativa: L’1 del 10, de la companyia Adoctrinats (19.20), que fa òbviament referència als violents fets del darrer 1 d’octubre. Virgínia Gimeno i els seus Adoctrinats faran als Catòlics, el matí del dissabte, un taller de corporalitat i expressivitat amb una vintena de figurants de totes les edats perquè participin al vespre a L’1 del 10. “La seva és una dansa social i crítica”, diu Arroyo, que vol mostrar al públic no iniciat la gran varietat de registres que pot tenir la dansa i també potenciar “els intercanvis amb altres festivals petits per crear xarxa”. Totes les actuacions de l’Off són gratuïtes i, a més, s’emetran en directe per internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona