Cinema

Elena Trapé retrata a ‘Les distàncies’ un grup d’amics decebuts per la crisi i pel pas del temps

El film arriba a Catalunya en el marc del BCN Film Fest després de triomfar al Festival de Màlaga

El film Les distàncies dirigit per Elena Trapé arriba a Catalunya aquest dijous en el marc del BCN Film Fest després de triomfar al Festival de Màlaga, on va guanyar en la categoria de llargmetratges amb els premis a millor pel·lícula, direcció i actriu exaequo. Trapé ha assegurat que el fet d’haver estrenat a Màlaga ja era per a ells un premi perquè Les distàncies és un film “petit i de personatges”.

Un film que com ha explicat la seva directora retrata un sentiment de decepció d’un grup d’amics, un estat d’ànim que va impregnar tot el guió. “És una decepció que es manifesta en la crisi econòmica, en el fet de fer-se gran i com canvien les amistats”. Alexandra Jiménez, Miki Esparbé, Isak Férriz, Bruno Sevilla i María Ribera són els actors que protagonitzen aquest drama que parla de l’amistat i del pas del temps.

Quatre amics Olivia, Eloy, Guilli i Anna viatgen a Berlín per visitar per sorpresa el seu company des de la universitat Comas que compleix 35 anys. Ell no els rep com esperaven que ho fes i durant el cap de setmana les seves contradiccions afloren i l’amistat entre ells es posa a prova. El personatge del Comas, ha assenyalat la seva directora, “concentrava la tesi de la pel·lícula que és la decepció i la immaduresa emocional i no saber cap on tirar”.

La directora ha dit que al dibuixar els personatges hi ha coses seves i del seu entorn. “Vaig percebre que en un moment donat estàvem en una situació similar i parlant de les mateixes coses i, de sobte, ens trobàvem que quan parlem del passat som família i quan parlem del present hi ha silenci”, ha indicat Trapé. Ha explicat que a Les distàncies hi ha part del seu “univers emocional”.

Una constant entre els personatges són els seus silencis , sobre què pensen realment els uns dels altres. Trapé ha dit que a les relacions humanes hi ha molts silencis i no creu que sigui generacional. “Em sembla molt difícil ser honest amb un mateix i verbalitzar determinades coses”.

Dos d’aquests personatges són els interpretats per Isak Férriz i María Ribera, que són la parella del grup. Férriz ha dit que el seu personatge creu que “té tot el que necessita però la seva vida és buida”, mentre que Ribera interpreta l’Ana que “va a remolc del viatge i en un principi no sabia que era un viatge només per amics”.

L’actriu ha apuntat que “hi ha un desànim i un desassossec i un neguit intern de tots plegats que no es troben on havien projectat estar”. Férriz ha dit que “els hi havien promès una estabilitat burgesa i veuen que no arriben a final de mes i tenen problemes comunicatius molt grans”. L’actor ha assenyalat que tots ells “són fills perduts d’una generació que els havien promès una cosa que no ha arribat”.

Punts d’humor

Tot i el dramatisme de la història, és inevitable no riure en algunes de les escenes rodades per Trapé. Segons ha apuntat, la idea era “no prendre’s seriosament i arribar a l’absurd en situacions en les quals els personatges arriben a tenir reaccions més extremes i més inexplicables. La seva impulsivitat els porta a ser patètics i això t’acaba robant un somriure i això dona una mica d’aire a la pel·lícula”.

Pel que fa el rodatge, el film es va rodar tot a Berlín. Hi ha moltes escenes que es produeixen a la casa d’un dels protagonistes. “De manera natural, ens van proposar de fer aquí el rodatge, però rodar-ho allí és una altra material i una altra llum. Va ser molt bo per cohesionar l’equip i els actors que van conviure les setmanes de rodatge i es van convertir en un grup d’amics. La llum i el fred ens situava molt a tots en la història”.

Festival de Màlaga

Sobre els guardons que la pel·lícula i ella mateixa van rebre al Festival de cinema de Màlaga, Trapé ha replicat: “Vam flipar. Anar a Màlaga i estrenar-la al festival va ser un premi perquè és una història petita i de personatges, una historia que s’hi entres et deixa tocat, però no saps mai quina serà la recepció del públic”. Ha assegurat que el premi és un regal perquè és bo per la pel·lícula i li dona visibilitat.

Les distàncies està produïda per Coming Soon (Marta Ramírez), amb Miss Wasabi (Isabel Coixet) com a productora associada, i la col·laboració de TVE, TVC, ICEC e ICAA.

Elena Trapé, directora de la cinta, és graduada en Direcció a l’ESCAC i ha dirigit els curtmetratges No quiero la noche i Pijamas, la tvmovie i al 2010 va estrenar al Festival de San Sebastián (Zabaltegi) el seu primer llargmetratge, Blog. També ha dirigit el documental Palabras, mapas, secretos y otras cosas, sobre Isabel Coixet, a més de diferents anuncis publicitaris. Les distàncies és el seu segon llargmetratge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA