Cultura

Roses esdevé seu de dues càtedres universitàries

L’Ajuntament i la UdG presenten les càtedres d’arqueologia i patrimoni arqueològic, i oceans i salut humana

El mar i els vestigis arqueològics, dos dels aparadors del patrimoni i el turisme rosincs, són els dos puntals que fan que el municipi de Roses esdevingui avui una vila universitària. L’Ajuntament i la Universitat de Girona van presentar les dues càtedres que estrenen seu al municipi. La càtedra oceans i salut humana centrarà la seva atenció en les relacions entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. Serà dirigida pel biòleg marí i professor de la UdG Josep Lloret, i patrocinada, entre altres organismes, per Gremi de Peixaters i la Confraria de Pescadors de Roses. Investigarà en tres grans àmbits, els aliments procedents del mar, le generació de medicaments a partir de l’àmbit marí, i la influència de les activitats marítimes (incloses activitats de lleure i turístiques), sobre el benestar de les persones.

La càtedra Roses d’arqueologia i patrimoni arqueològic, amb seu a la ciutadella, serà dirigida per l’arqueòleg i professor de la UdG Josep Burch. S’hi potenciarà la transferència de coneixement en l’àmbit de l’arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, la gestió i la promoció del patrimoni arqueològic. La concreció d’aquesta càtedra comença avui mateix, dies 10 i 11 de maig, amb el I Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna (SIAMM), que tindrà periodicitat anual.

Per una banda l’Ajuntament de Roses promou la investigació i els estudis universitaris en àmbits i disciplines amb una forta vinculació amb el municipi; per l’altra, la UdG s’estén al territori i apropa el coneixement a la ciutadania. “Les càtedres són una eina d’imbricació amb el territori, per la recerca del coneixement i la divulgació d’aquest coneixement”, diu el rector de la UdG, Joaquim Salvi.

Per l’alcaldessa, Montse Mindan, Roses es posiciona com a seu d’estudis. “Fa anys que fem esforços per posar al dia el nostre patrimoni; aquestes càtedres ens ajudaran a tenir un reconeixement internacional, i a tenir més recursos per seguir treballant-hi”, afegeix l’alcaldessa.

Una col·laboració ‘win-win’, segons Joaquim Nadal

Com a catedràtic d’història contemporània de la UdG, Joaquim Nadal va pronunciar una conferència inaugural de l’acte d’ahir, titulada Universitat, càtedres i món local. S’hi va referir als “falsos dilemes”, entre gestió i política, entre pedra i serveis. “Les voreres, l’enllumenat, són una condició necessària però no suficient. No n’hi ha prou amb l’aliment del cos –d’una ciutat–, és imprescindible l’aliment de l’ànima.” El cercle virtuós del win-win (guanyar sí o sí) són, segons ell, unes ciutats amb gestió eficient, infraestructures, i la integració del patrimoni, de la cultura, i del coneixement. “Les càtedres que avui presentem són una aventura compartida de la UdG i l’Ajuntament, “una opció per guanyar sí o sí, hi guanyem tots”, assegura Nadal.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA VIDEOTECA

Espectacular exposició immersiva en les obres de Gustav Klimt

L’Atelier des Lumières, la primera galeria d’art dedicada a l’art numèric, presenta un recorregut immersiu en els representants majors de l’escena artística de Viena, començant per Gustav Klimt....

 
MANUEL ALMENDRO
PSICÒLEG ESPECIALITZAT EN CULTURA INDÍGENA

“No es pot obrir la caixa de pandora a partir d’una filosofia barata”

barcelona
 

“Trump és un sociòpata”

BARCELONA
 

El cine a Palafrugell

Palafrugell
 

Dalt d’un burro

 

Mor Luigi Cabanach

BARCELONA
 

Nassos vermells per a la llibertat

vilaNOVA DE LA MUGA
 

Recerca propera

Olot
 
Mirador

“Ha marxat un senyor”

Barcelona