Música

El Parc de la Ciutadella reviu el Primer Festival Folk del maig del 68

El Tradicionàrius organitza el recital ’Veureu com dansa el pomer’ per commemorar els 50 anys del multitudinari concert a l’aire lliure que es va fer amb el franquisme encara vigent

El Grup de Folk s’ha reunit aquest diumenge al Parc de la Ciutadella mig segle després de l’històric recital que es va fer al mateix un 23 de maig d’ara fa 50 anys. En plena efervescència dels fets del maig del 68, va ser un concert inèdit i insòlit que es celebrar fer a l’aire lliure i que durant vuit hores –amb una pausa per dinar-, va reunir unes 9.000 persones. Un aspecte rellevant si es té en compte que encara faltaven set anys perquè morís el dictador Francisco Franco. Un anhel de llibertat que ha marcat el recital ’Veureu com dansa el pomer’, organitzat per el Centre Artesà Tradicionàrius, amb el que també s’ha posat el punt i final a la 41a edició del La Tamborinada, la festa educativa i inclusiva impulsada per la Fundació La Roda i 70 entitats, que ha reunit tot aquest diumenge unes 40.000 persones.

El concert ha comptat amb un repertori de cançons tradicionals que van reviure durant la revolució de finals del 60 i principis dels 70 i a les que s’hi van afegir llavors altres temes amb una forta càrrega simbòlica, i d’artistes folk del moment com Pete Seeger, Malvina Reynolds, Peter, Paul & Mary o Joan Baez.

En el recital han sonat temes tant diversos com el ’Kumbaya’ o el ’No serem moguts’, interpretades per Isidor Marí, passant per ’Ai adéu cara bonica’, amb els Falsterbo, que també han cantat ’Paff, el drac màgic’; ’Taxista’, cançó que Pau Riba va escriure amb només 16 anys; ’Els Macarrons’, ’Les rondes del vi’ o ’La timba de les cartes’, a càrrec de Jaume Arnella; ’Els temps estan canviant’, amb Jordi Batista o ’Escolta-ho al vent’, la versió que se’n va fer del ’Blowing in the wind’ de Bob Dylan.

També s’ha recordat als absents. El col·lectiu ’Els cinc dits d’una mà’, han liderat el tribut musical al cantautor Xesco Boix (Barcelona, 1946-Malgrat de Mar, 1984), mentre que Jordi Fàbregas ha homenatjat Ovidi Montllor (Alcoi, 1942-Barcelona, 1995) cantant ’La fera ferotge’. Durant el concert, Valentí Gubianas ha anat pintat a la part del darrere de l’escenari un gran mural

.

’Veureu com dansa el pomer’ ha estat la cloenda de la programació d’activitats per commemorar els 30 anys d’història del Tradicionàrius. Aquesta programació va començar l’any 2017 amb la presentació del llibre ’Grup de Folk. Crònica d’un esclat’, del periodista Ferran Riera. A més, es va organitzar la Trobada de Grups de Folk dels 60-70 que sorgiren arran del naixement del Grup de Folk, i que s’han reunit aquest diumenge.

Entre els participants, Jaume Arnella, Oriol Tramvia, Pau Riba, Jordi Pujol, Montserrat Soler, Consol Casajoana, Gabriel Jaraba, Isidor Marí, el germans Albert i Jordi Batiste, Josep Maria Camarasa, Falsterbo, amb Eduard Estivill, Montse Domènech, Jordi Marquillas, Albert Guitart, Ricky Araiza.

50 anys després

L’acte ha estat presentat per Jordi Pesarrodona, pallasso, animador i regidor de Cultura per ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. Va ser notícia fa uns mesos quan se’l va acusar d’un delicte de desobediència i odi per portar un nas de pallasso i posar-se al costat d’agents de la Guàrdia Civil durant l’escorcoll i registre que el cos va realitzar a la conselleria de Governació de la Generalitat i a altres departaments el 20 de setembre del 2017. La jutge va arxivar la causa contra Pesarrodona fa tot just un mes.

Durant el recital no s’han fet al·lusions polítiques directes, però no ha passat desapercebut la llampant jaqueta de color groc que duia Pesarrodona, o la denuncia dels integrants de Els Cinc dits d’una mà per la manca de llibertat d’expressió amb condemnes de presó sobre els rapers Valtonyc o Pablo Hásel.

En declaracions a l’ACN, Jaume Arnella, un dels qui van tocar al concert del 68, ha dit que encara segueix vigent “l’empenta” dels qui van participar-hi llavors. També ha admès que, si el jovent d’avui dia no és tant idealista és perquè “nosaltres els hem deixat en pilotes”. “Els hem fet creure que tenim una democràcia i no és així”, ha dit. Sobre el concert de fa 50 anys, ha explicat que “hi havia ’polis’, però no sabien ben bé què havien de fer”. I no van fer res. “I ara ens volen inculcar que tinguem més por i que ens autocensurem. I això no pot ser!”, ha exclamat.

Pel que fa als orígens del Grup de Folk, Esteve León, del Tradicionàrius, ha comentat que, a diferència de la Nova Cançó, el grup va tenir una existència més curta i, enlloc d’emmirallar-se amb els fets de maig de 68 de París, s’inspirava més en els moviments pacifistes sorgits als EUA per la Guerra de Vietnam. “Eren joves contraculturals”, ha indicat.

En quant al llegat cultural i musical, León n’ha destacat tres aspectes: tot el relacionat amb la animació infantil, amb Xesco Boix o els Ara Va de Bo; la música i el rock en català sorgit de corrents com “l’ona laietana”; i la recuperació de la música tradicional catalana. A més, el recital del Grup de Folk del 68 es considera el primer festival –tal com l’entenem actualment-, que es va fer a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA