Cinema

Peter Weir i ‘2001’ a Sitges

El director australià i la pel·lícula de Stanley Kubrick, que celebra 50 anys, seran protagonistes del festival

Les actrius Pam Grier, Helga Liné i Traci Lords també seran homenatjades en la 51a edició

El cineasta australià Peter Weir, conegut per títols com Únic testimoni, Master & commander i El show de Truman, rebrà el Gran Premi Honorífic en la pròxima edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, que també premiarà les actrius Pam Grier, Helga Liné i Traci Lords, segons ha va avançar ahir el seu director, Àngel Sala.

L’octubre passat ja es va anunciar que el 50è aniversari de 2001: Una odissea de l’espai seria un dels leitmotiv de la 51a edició, que se celebrarà entre el 4 i el 14 d’octubre, i ahir es va presentar el cartell oficial, que té el famós monòlit del film de Kubrick com a protagonista.

Àngel Sala va explicar que el festival dedicarà una gran retrospectiva a Peter Weir, a qui considera “un gran director de cinema fantàstic i un dels millors directors en tots els gèneres que hi va haver als anys 70, 80 i 90”. S’hi projectaran títols com L’any que vam viure perillosament (1982), Únic testimoni (1985), El club dels poetes morts (1989), El show de Truman (1998), de la qual se celebrarà el 20è aniversari, i Master and commander (2003). El certamen també rescatarà els seus primers films emmarcats dins el fantàstic, com ara Los coches que devoraron París (1974) i Picnic en Hanging Rock (1975).

A més de Peter Weir, el Festival de Sitges reconeixerà tres actrius. La nord-americana Pam Grier, estrella de la Blaxploitation dels 70 i protagonista fa vint anys de Jackie Brown, de Quentin Tarantino, rebrà la Màquina del Temps. L’actriu alemanya Helga Liné, figura essencial del cinema fantàstic espanyol amb títols com Pánico en el Transiberiano o El espanto surge de la tumba, serà distingida amb el premi Nosferatu. Traci Lords, icona de la cultura pop, rebrà la Maria Honorífica pel seu treball amb grans noms del cinema independent americà com John Waters i Roger Corman, que va fer després d’haver treballat com a actriu pornogràfica.

Primers títols

Àngel Sala va anunciar ahir alguns títols de les diferents seccions del festival. S’hi podrà veure, per exemple, el controvertit últim treball de Lars von Trier, The house that Jack built, sobre un assassí en sèrie interpretat per Matt Dillon; Under the silver lake, de David Robert Mitchell; Lazzaro felice, de la directora italiana Alice Rohrwacher, i la coreana Burning, de Lee Chang-Dong. Altres cintes programades són Mandy, de l’italocanadenc Panos Cosmatos, protagonitzat per Nicolas Cage; Piercing, del novaiorquès Nicolas Pesce, i Ghostland, de Pascal Laugier.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic