Cinema

Passeig per l’Amèrica més profunda

Han passat més coses a la vida del cineasta Toni Comas (Barcelona, 1971) que als paisatges desolats del Mig Oest americà on ha rodat el seu primer llargmetratge de ficció, Indiana. Segons explica en una entrevista a El Punt Avui: “Fins a 30 anys vaig ser de tot, des de pescador fins a rentaplats.” Va estudiar cinema a San Francisco i va anar a viure a Nova York amb la seva parella, en principi “a passar un any de vacances”. “Però no he pogut anar-me’n, ja fa vuit anys que hi sóc.” Allà fa documentals i publicitat i l’any passat va rodar el seu primer llargmetratge de ficció, que va passar pel darrer Festival de Sitges i que aquest cap de setmana s’ha estrenat als nostres cinemes.

Està ambientat a Indiana, al Mig Oest, “al sud de Chicago i a l’oest de Nova York, un territori ple de camps de blat de moro, molt rural, on la gent viu sola, incomunicada”. “No hi ha res a la realitat i, per mi, això és la recepta perfecta perquè hi sorgeixi el sobrenatural”, comenta d’aquest territori, que és, per a ell, “la part més genuïna de l’Amèrica del Nord”.

Documental previ

“Abans d’aquesta pel·lícula vaig fer un documental d’encàrrec sobre el tema paranormal –explica– i no el vaig acabar perquè no crec en tot això. Però vaig conèixer uns homes que s’anomenaven els demon doctors (metges del dimoni) i els protagonistes de la pel·lícula s’hi assemblen molt.” “Encara que parlaven de coses amb una terminologia que feia riure –recorda–, la veritat és que veies com els demon doctors feien 200 quilòmetres en cotxe per anar a una casa a ajudar una senyora que deia que tenia un fantasma. Tenien un gran sentit de la responsabilitat social.”

Toni Comas va decidir dedicar una pel·lícula a aquests personatges tan excèntrics, “tot i que d’entrada fins i tot jo me’n riuria”. Al principi d’Indiana hi ha diversos testimonis que parlen de “violacions extraterrestres” i d’altres fenòmens paranormals. “Són part del documental que vaig rodar. No sé si existeixen els fantasmes, però sé que hi ha gent que creu que els ha vist, i és gent ben real.”

David (Gabe Fazio) i Josh (Bradford West), els protagonistes d’Indiana, s’anomenen spirit doctors i recorren l’estat ajudant víctimes de fets paranormals. Malgrat el tema, “m’interessa el cinema que té una relació molt directa amb la realitat; tot i que tocava un tema que donava molt per a l’artifici, m’interessava que l’angle fos molt real i vejam què en sortia.”Sobre els seus referents, diu que “m’agradaria ficar Jim Jarmusch i David Lynch en una coctelera”. El seu film també recorda Nebraska, d’Alexander Payne, “que curiosament també té com a títol el nom d’un estat, com Indiana”. Actualment prepara un llargmetratge completament diferent, amb cinc històries ambientades a Txernòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Indiana

«Indiana»

Gènere: Terror
Direcció: Toni Comas.
Intèrprets: Gabe Fazio, Stuart Rudin, Bradford West, Noah McCarty-Slaughter, Suzanne DiDonna.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS