Cinema

Crítica

cinema

Un genet solitari a Bulgària

El gènere del western s’identifica amb un relat bàsicament cinematogràfic sobre la colonització de l’Oest dels EUA i les seves derivacions pel que fa a la construcció d’una societat reglada amb el pecat original de la violència exterminadora que es manté i renova amb la imposició de la llei del més fort: un relat mític i manipulador que, no obstant això, està ple d’ombres sobre el que explica.Tanmateix, hi ha elements del western fàcilment extrapolables i ho fan present pel·lícules que no s’adscriuen al gènere i que tampoc es localitzen a l’Oest nord-americà.

La cineasta alemanya Valeska Grisebach aborda un món masculí gens aliè al gènere, ho fa explícit a Western, una pel·lícula en què uns obrers alemanys s’instal·len en un poble muntanyós de Bulgària, pròxim a la frontera amb Grècia, per construir-hi una planta d’energia hidràulica.

Aquesta mena de migració temporal no és l’habitual amb què identifiquem el desplaçament de les persones per motius de treball. Però aquesta també existeix i defineix una altra actitud: encara que siguin obrers, els nouvinguts, treballant per una empresa alemanya, semblen creure’s superiors respecte als habitants del lloc. És així que, sense fer-ne una remarca dins d’un film immersiu i hipnòtic pel que fa a les imatges de la naturalesa, Valeska Grisebach insinua una metàfora política: la dominació alemanya sobre els països de l’est europeu, de manera que fins hi ressona l’ocupació nazi de fa setanta anys. O potser aquests homes es comporten com uns fora de la llei, a la manera d’aquells que al salvatge Oest es creien alliberats de les normes socials. La cineasta, però, escull com a protagonista (Meihard/Meinhard Neumann) un home que, a banda del grup, es relaciona com un igual amb la gent del lloc i fins hi fa un amic amb qui comparteix moments commovedors. Un genet solitari que, com si tingués velles ferides i potser culpes, busca un lloc on assentar-se en el món. Com en un western, Meinhard munta un cavall (i damunt seu sembla retrobar la naturalesa) i juga a cartes en el bar del poble. Tot ho fa un film interessant que poua d’un gènere (alliberant-se de les seves regles en un context diferent i fent un cinema modern) per parlar del món actual.

Western
Director: Valeska Grisebach. Intèrprets: Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Waldemar Zang,
Alemanya, 2017


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia