Arts escèniques

Turisme cultural

Andorra amplia el programa per desestacionalitzar l’atracció turística de l’esquí a través de la cultura

L’oferta s’amplia amb creacions teatrals mixtes, integrades per andorrans i catalans

El turisme d’Andorra no és el de sol i platja de la costa mediterrània. Ben bé al contrari: les seves puntes es produeixen durant l’hivern, amb unes pistes d’esquí històricament carregades de neu. Des de fa anys, el govern d’Andorra està treballant una oferta alternativa que permeti amortitzar tots els establiments adreçat al turisme fora de la campanya d’esquí. Bon exemple d’això és l’aposta per tenir el Cirque du Soleil durant l’estiu, per fer més atractiu el turisme de muntanya, i les piscines d’aigua termal de Caldea. Però no només això. Hi ha altres propostes teatrals (principalment, coproduccions de l’Escena Nacional d’Andorra) que donen motius per fer més atractiva la seva oferta cultural.

Del 2012 al 2017, el creixement del turisme d’estiu va pujar un notable 42’2%. Els increments dels darrers estius van permetre que, l’any passat, el Principat d’Andorra superés el milió de turistes l’estiu (en tot l’any, s’arriba als 8 milions). El Cirque du Soleil torna a fer una proposta única i pensada per al seu emplaçament amb Diva, un espectacle que s’estrenarà el 30 de juny vinent. L’obra alternarà les acrobàcies sempre espectaculars de la multinacional del circ quebequesa amb la presència de cantants femenines mundialment famoses, segons la promoció, que garantiran sorpresa durant l’hora de durada del muntatge, en què es reviuran llegendes musicals dels darrers anys. Es programaran 22 sessions (per a 5.000 espectadors per funció). Scalada, l’any passat, va tenir una ocupació del 98%. Segons les dades recollides per Cirque du Soleil, el públic majoritari és català. Fa uns dies, el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, destacava l’encert d’associar-se amb una empresa de prestigi mundial com ara el Cirque du Soleil que “garanteix un espectacle únic en un format accessible a tothom i amb la meitat de les entrades gratuïtes”. La seva presència ha estat un punt d’inflexió en l’oferta turística d’estiu.

Escena Nacional d’Andorra

Des del 2006, el govern d’Andorra també impulsa l’oferta cultural amb coproduccions teatrals a través de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). Enguany, han pujat fins a 52.000 euros la seva aportació a coproduccions d’obres que tenen participació artística andorrana i que es podran veure al principat andorrà. Paulatinament, aquestes coproduccions van guanyant pes i aconseguint coproductors de major prestigi i solvència com poden ser, en aquesta edició, el Grec Festival, el Temporada Alta i el TNC. Així, per exemple, Muda, dirigida per Mercè Vila, s’estrena el 26 de juny a l’Auditori Claror del centre cultural i farà estada a l’Akadèmia de Barcelona, del 4 al 8 de juliol, dins del Grec Festival. L’ENA dóna suport a Alba, el jardí de les delícies, un projecte de Raimon Molins que ha guanyat el premi Quim Masó i que li dona dret a estrenar dins del Temporada Alta i fer una breu estada al TNC.

LA XIFRA

1 milió
de turistes
va aconseguir acollir Andorra l’estiu passat per primer cop. Sumen fins a 8 milions de turistes al llarg de l’any.

De Tailàndia al Maldà passant per Andorra

Aquest dimarts, s’estrena ‘Les cigonyes venen de Tailàndia’ al Maldà, un thriller amb una notable dosi de comèdia que arrenca en un sopar entre una parella i la germana d’ella, que està embarassada. És una altra de les produccions d’Escena Nacional d’Andorra que, després de la seva temporada a Barcelona (fins al 8 de juliol), farà dues sessions el mes de setembre en auditoris andorrans. Blanca Bardagil està molt contenta que el text, amb només sis mesos de vida, ja tasti l’escena, gràcies a la confiança dels Mc Gregor Teatre (que li van donar carta blanca) i al Maldà, que la va donar per la trajectòria d’autora i companyia. Normalment, els textos abans han de passar una llarga espera per ser valorats amb un premi o que rebin l’aval d’una companyia. La immediatesa dona frescor a la proposta en què hi ha un segrestat i pare ocasional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.