Música

Crònica

Música

Richard Bona, músic total

Des de fa quasi tres dècades, el virtuós músic, compositor, arranjador i frontman camerunès Richard Bona, acompanyat per la seva banda, impulsa una fusió única de música africana, jazz, pop, rock, funk i latin. Tot cantant en douala, un dialecte del Camerun. Amb un format de cinc músics, en el qual ell lidera, fa de shouman, toca el baix i canta, no passen desapercebuts els seus acompanyants. Osmany Paredes (piano), amb els seus tumbaos; Dennis Hernandez (trompeta), amb la seva sordina; Eli Menezes (guitarra), amb els seus fons, i Ludwig Afons (bateria), portant el tempo. Bona es torna el centre de tot l’espectacle amb la seva veu i el seu baix, i ens porta una proposta cultural i artística diferent. Els seus dos instruments (baix i veu) passen a estar al davant, mentre els altres instruments acompanyen i van tenint més o menys protagonisme depenent de les necessitats de la cançó o del xou. Tot amanit amb les arrels africanes, el bon rotllo i les seves bromes entre cançó i cançó i mentre les interpreta.

La seva performance ha fet ballar en el Festival de Jazz de Girona, i ens treu del cap la idea que per gaudir del jazz s’ha d’estar quiet a la cadira i molt atent a tot el que passa a l’escenari. Les seves cançons són viatges per les diferents cultures que l’han influït, tenint com a fil conductor la seva llengua materna, i és allà on ens porten com a espectadors: dissabte vam passar pel Camerun, França, els EUA, Cuba, el Brasil, l’Índia, amb el seu Shiva Mantra, i fins a tocar uns compassos en clau flamenca. Bona va demostrar que és un virtuós del baix elèctric, instrument amb el qual ha assolit els seus majors èxits en la seva trajectòria professional. No obstant això, és un músic amb capacitat per tocar diversos instruments. Ve d’una família on els seus pares eren cantants, i ell també ha heretat una facilitat per al cant que ens va demostrar en tota la seva esplendor durant els 10 minuts que va donar descans als músics. Ajudat d’un pedal vocal, ens va delectar amb el seu beatbox i la imitació de diferents instruments, sobre els quals va acabar cantant una cançó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia