Arts escèniques

Crítiques perquè el Festival del Circ es manté a la Devesa

Plataformes veïnals lamenten que l’Ajuntament de Girona no hagi buscat una altra ubicació

L’oposició demana transparència i recorda que hi ha barris que reclamen que s’hi facin activitats

L’associació de veïns de la Devesa i la Plataforma Salvem la Devesa valoren negativament que el Festival del Circ del 2019 es torni a celebrar al parc. Lamenten que el govern municipal no hagi buscat una altra ubicació. “És una mala notícia que es torni a fer a la Devesa”, destaca el vicepresident de la plataforma, Salvador Guardiola, que destaca que d’aquesta manera s’estigui “malmetent un Bé Cultural d’Interès Nacional”. Des de l’associació de veïns de la Devesa donen suport a la posició de la plataforma, que lamenta la seva ubicació al parc i, per tant, que la segona edició del festival repeteixi l’emplaçament ho valora d’una manera negativa. Salvador Guardiola vol desmentir que des de la plataforma estiguin en contra de tot el que es faci a la Devesa: “Es poden fer activitats de petit format, que respectin l’entorn.” En tot cas, des de la plataforma Salvem la Devesa es pregunten per què el consistori no ha buscat un altre emplaçament, com per exemple Fontajau.

En la mateixa línia, Bea Esporrín, presidenta de l’associació Harmonia Acústica –entitat adherida a la Plataforma Salvem la Devesa–, critica que “es torni a ocupar el Camp de Mart”, i encara més tenint en compte que l’any passat “va quedar ple de sots, forats i brutícia durant més d’un mes un cop es va desmuntar el circ”. “Aquestes activitats el que fan és compactar i contaminar el sòl, que fa que els arbres no es puguin regar bé i que tinguin més propensió a agafar malalties, i incrementar el risc que puguin caure, com va passar fa unes setmanes”, lamenta Esporrín.

Cultura als barris

Les entitats veïnals coincideixen en l’opinió del regidor de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, que va demanar ahir que el govern sigui transparent i faci públics els diners que s’aportaran des de les arques municipals. Lamenta que ningú hagi explicat si es tracta dels 60.000 euros del conveni que es va establir l’any passat o si s’ha ampliat. En aquest sentit, Salellas recorda que, a diferència del 2017, la nova edició es farà al Palau Firal, i per ara no saben quines condicions econòmiques s’han establert amb els organitzadors. Salellas, a més, lamenta que activitats com la del circ contradiguin els mínims establerts en el pla d’usos.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, celebra que el Festival del Circ es mantingui a Girona, però alhora reconeix que es podrien haver buscar altres ubicacions. “La Devesa ja suporta activitats intensives com són les fires o el mercat, i no ens sembla l’espai més adequat”, sosté. La socialista afirma que hi ha altres indrets, com pot ser el sector Girona Est o el barri de Can Gibert, que “ben segur el rebrien de bon grat i això donaria sortida a la queixa dels veïns que al seu barri no es fan activitats culturals”.

Molèstia als veïns

La portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, també troba positiu que es torni a celebrar a la ciutat de Girona. Per contra, critica que, si bé ocuparà menys espai que l’any anterior al Camp de Mart, “hi ha un clamor popular i unes queixes dels veïns que s’haurien d’haver tingut en compte”. En aquest sentit recorda que hi ha altres barris de la ciutat que demanen que l’Ajuntament hi organitzi actes. “La cultura als barris és una partida que està congeladíssima, i aquesta era una oportunitat per corregir-ho”, diu Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.