Arts escèniques

Crítica

dansa

Ballar, recordar

“Somos el Árbol Memoria”. Aquest vers, cantat amb ritme de trilla i tonáscantes flamencs camperols, vinculats al treball de la terra–, tanca Una oda al tiempo, l’últim espectacle de la companyia de la bailaora i coreògrafa sevillana María Pagés (1963), que es va representar per primera vegada la primavera passada a Madrid i divendres es va estrenar a Catalunya, dins la programació del Festival Castell de Peralada , en què el 2015 ja es va poder veure el seu Yo, Carmen. Una oda al tiempo es presenta com “una coreografia flamenca sobre el que és efímer, la permanència i l’eternitat”, una obra de maduresa en què Pagés, aliada amb el seu company de vida i d’art, l’escriptor i dramaturg d’origen marroquí El Arbi El Harti, reflexiona sobre el pas del temps i la memòria: la memòria del ball flamenc, que és la seva pròpia memòria, però també la memòria en general, la personal i la col·lectiva, tan necessària, en molts casos, per recordar i per intentar no repetir.

S’obre l’espectacle amb la imatge imponent d’un enorme pèndol de rellotge anant d’extrem a extrem de l’escenari. El flamenc crea l’ambient i el sentiment, però els ballarins i els músics –veu, guitarra i percussió, però també violoncel i violí– transiten per una frontera invisible en què, de sobte, creuen a àmbits més propis d’una creació contemporània i universal. Amb elements tradicionals com la bata de cua i els mantons, sola o en coreografies col·lectives, María Pagés crea figures tan belles com poderoses, però en realitat no necessita complements: els seus braços blancs dibuixen figures úniques sobre la foscor de l’escenari. En la recta final d’aquesta oda al temps i a la memòria –que, oportunament, va coincidir divendres amb la solidària Nit de l’Alzheimer, a Peralada–, els ballarins van representar en moviment i en quadres estàtics de gran expressivitat la crueltat humana (El odio es nuestro libro) abans de deixar oberta una porta a l’esperança amb la redempció de la primavera, que renova el cicle vital.

Una oda al tiempo
María Pagés Cía.
Festival Castell de Peralada, divendres 20 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona