Arts escèniques

La carpa multifuncional, prova del potencial de Girona

L’Ajuntament celebra el projecte dels promotors del Festival del Circ

Amplia l’oferta cultural i evidencia que Girona és “una ciutat crida”, segons el govern

La instal·lació contribuirà a la “revolució” del carrer Barcelona

L’Ajuntament de Girona veu amb molts bons ulls que els promotors del Festival Internacional del Circ instal·lin una carpa multifuncional al carrer Barcelona. El regidor de Cultura, Carles Ribas, valora positivament la iniciativa perquè “amplia l’oferta cultural de la ciutat”. “Això demostra que Girona té capacitat d’atraure projectes, que és una ciutat crida”, afirma el responsable municipal, que vol deixar molt clar que es tracta d’una aposta de caràcter privat i que “no té cap vincle ni directe ni indirecte amb l’Ajuntament”. Ribas destaca que es tracta d’un projecte amb un format nou, diferent, i que això pot ser atraient per a un tipus de sector. “Les ciutats més grans tenen la majoria dels seus equipaments privats, i que se’n faci un a Girona manifesta clarament aquest creixement de la ciutat com a oferta cultural”, sosté.

Un altre dels punts positius que destaca el regidor és la descentralització d’equipaments, ja que l’espai està allunyat del centre, en una intersecció entre els barris de l’Eixample, el Pla de Palau i Sant Narcís. “El mapa cultural de la necessitat s’està estirant i s’aproxima a altres zones de la ciutat”, diu.

“És una aposta arriscada, d’un privat, i estem en espera de veure quina programació hi faran, però ben segur que buscarà una oferta atraient, competitiva amb la que s’ofereix”, explica el responsable de Cultura de l’Ajuntament.

“La sinergia és importants perquè el que ha d’entendre la gent és que no és una flor d’estiu, el que reforça és la potencialitat de la ciutat i els festivals ja existents”, diu Ribas. En tot cas, diu el regidor, “un nou element és positiu, però l’Ajuntament té clar que defensarà la potencialitat del Teatre i dels altres equipaments municipals”.

El govern municipal també veu de manera positiva que aquesta carpa permanent contribuirà a la “revolució” del carrer de Barcelona. “És un carrer que requeria unes actuacions de dignificació i modernització que fa cinc anys que s’estan tirant endavant”, diu el regidor, que cita projectes com el d’Hipercor, la clínica Girona o l’institut.

Els veïns, en alerta

Sobre la preocupació dels veïns que la instal·lació provoqui problemes de soroll, Ribas recorda que “la sensibilitat del barri de Sant Narcís, afectat llargament per les obres del TAV, fa que qualsevol iniciativa sigui analitzada d’una manera preventivament prudent”. El regidor vol tranquil·litzar els veïns assegurant que es tracta d’una carpa que tindrà l’espai tancat, tècnicament insonoritzat i que ha de complir la normativa. “Sí, notaran canvi, hi haurà més moviment a la zona, però ho han de veure positivament, ja que el projecte generarà riquesa i reflotarà el barri”, sosté. En tot cas, adverteix que seran “curosos, prudents i amatents” perquè la iniciativa no destorbi la convivència dels veïns.

LES XIFRES

14
metres
d’alçada i 28 metres de diàmetre tindrà la carpa multiusos que s’instal·larà d’aquí a unes setmanes.
800
espectadors
de capacitat tindrà la instal·lació, que acollirà espectacles de circ, música, teatre o fòrums.

El PSC ho troba “sense sentit” i la CUP vol informació

Tant el PSC com la CUP-Crida per Girona van reaccionar ahir al projecte imminent de la carpa multiusos. Sílvia Paneque, portaveu del PSC, proposa que hi hagi un replantejament absolut del paper del circ a Girona. Segons el seu parer, des que es va conèixer, el juliol del 2017, que el Festival Internacional del Circ se celebraria a Girona, “no hi ha hagut per part de l’Ajuntament un projecte sòlid per apostar-hi, ni trobar un espai permanent on desenvolupar-lo, ni cercar sinergies amb el territori per aprofitar-ho”. El grup municipal socialista considera que si bé el circ a Girona hi pot tenir futur, l’Ajuntament “hauria de tenir una idea clara de la seva implantació i desenvolupament”. Per Paneque, la implantació d’una carpa permanent al carrer Barcelona “consolida un model incoherent i sense cap sentit”.

De la seva banda, la CUP-Crida per Girona demana al govern municipal que “treballi per garantir que aquest nou projecte tingui vinculació amb el sector cultural de la ciutat, de manera que pugui servir per potenciar iniciatives culturals de base i que sigui accessible a entitats i ciutadania”. Així mateix, la formació cupaire demana conèixer tots els detalls del projecte d’instal·lació de la carpa i sol·licita a l’Ajuntament de Girona consultar l’expedient del projecte, per analitzar aspectes com la llicència d’activitat, les mesures de seguretat, les taxes municipals que s’aplicaran, etc. Finalment, demana al govern municipal que no es financi el projecte amb diners municipals, ni de forma directa ni indirecta.

“«La cúpula de les arts» serà un lloc de creació únic i un teatre privat”

Òscar Pinilla

Genís Matabosch és el director del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona i promotor de la carpa multiusos La cúpula de les arts.

Per què ha triat Girona?
El nostre projecte és el de significar una ciutat a àmbit internacional a través del circ de qualitat. Quan es va torçar el projecte de Figueres es va fer l’aposta per Girona perquè ja era una ciutat coneguda perquè hi fèiem el circ de Nadal. Un cop instaurat el Festival del Circ també a Girona, era lògic que si hi volíem afegir nous ingredients, com és el cas de la cúpula, també fos a la ciutat. A més, traslladem les oficines de Circus Arts Foundation de Figueres a la plaça d’Europa, a Girona, on hi tindrem una de les col·leccions més importants del món de documentació sobre el circ.
El circ serà l’epicentre?
El festival, el circ de Nadal i la cúpula seran complementaris. A la cúpula es farà circ des de la vessant de formació i creació. No hi haurà circ d’exhibició, com a espectacle. Serà com una incubadora, un laboratori. A més, donarà aixopluc a tots els grups que practiquen l’acrobàcia urbana.
Així doncs, com a espectadors, què hi veurem?
El que volem és que la cúpula sigui el teatre privat de gran format que una ciutat com Girona encara no té, malgrat tot el dinamisme cultural que viu. Nosaltres teníem emmagatzemat i desmuntat un teatre i que ara arribarà a Girona sense que a la ciutat li costi un cèntim. Sense obres faraòniques, a la ciutat li naixerà una nova infraestructura cultural. No existeix un espai així arreu del món. Volem que sigui dinàmica, que hi passin el màxim de coses. La idea és que nosaltres ni produïm ni programem, volem que sigui un espai que utilitzin tercers.
La cúpula estarà a punt per Fires de Sant Narcís?
A nosaltres ens agradaria que fos abans. Des de l’abril, quan vam començar a llogar l’espai vam fer la tramitació que pertocava. Des de llavors ha passat la inspecció de Generalitat, Bombers, el mes d’exposició pública, el tauler d’anuncis, entre d’altres tràmits. Creiem que a finals de setembre podrem muntar ja la carpa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC