Arts escèniques

Teatre sense un sostre

A l’espera de l’inici de remodelació de l’Arnau arrenca un programa artístic

Des del 2010, l’Arnau és municipal, però encara no hi ha data per iniciar les obres de reforma

Hi haurà teatre abans que sostre. Quan encara es desconeix quan podrà obrir reformat el teatre Arnau (darrer vestigi dels teatres de barraca que van poblar la ciutat des de finals del segle XIX), l’Ajuntament de Barcelona ha invertit 230.000 euros per permetre que arrenqui la programació. Aquest divendres es farà el primer espectacle, Carrer Hospital amb Sant Jeroni, que parla de la desaparició de part del Raval en les contínues reformes urbanístiques. Serà un espectacle itinerant que es farà en set punts diferents del barri i que ensenya la clara intenció de l’equip que mena l’Arnau de manera assembleària: compartir en un mateix sostre història, cultura i comunitat. A mitjans de desembre, dins del Mercat de les Flors es representa un espectacle participatiu amb gent del barri. El nou projecte que piloti l’Arnau pren de referència espais com ara l’Ateneu Popular de Nou Barris i el Teatro del Barrio de Madrid.

La regidora del districte, Gala Pin, celebra que s’avanci el programa artístic a l’urbanístic (de què no s’atreveix a donar dates encara). L’Arnau és un projecte enverinat de fa anys que sembla sortir del pou amb aquest darrer projecte. El llavors alcalde Jordi Hereu va comprar el teatre el 2005 per 2 milions d’euros, evitant una possible desaparició del darrer teatre de barraca (hi havia el projecte de fer-hi un geriàtric per part de la propietat, una església evangèlica xinesa). Van passar molts anys en què no es va saber ben bé què fer-hi. Inicialment, s’havia parlat de reformar-lo i cedir-ne la gestió a una empresa privada (de manera similar al que s’havia fet amb l’Español que acabava d’obrir com a Artèria Paral·lel, gestionat per la Sgae). Posteriorment, semblava que hi havia consens polític perquè l’Arnau passés a ser la seu del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. No va ser fins al 2015 que la plataforma Recuperem l’Arnau va pressionar l’Ajuntament perquè l’Arnau integrés història del Paral·lel i teatre viu i estigués obert als veïns. Tot i que l’Institut del Teatre es va obrir a negociar uns usos compatibles en el seu projecte de museu, finalment se’n va desentendre. A més dels espectacles, ara arrenca una memòria virtual: es gravaran entrevistes dels veïns que recordin l’època d’esplendor d’una sala que va tancar el 1999.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA