Cinema

Nou cinema basc

‘Oreina’ (cèrvol), film del debutant Koldo Almandoz, arriba als cines després de passar per Sant Sebastià

L’èxit de pel·lícules com Loreak o Andia ha desmuntat els prejudicis sobre el cinema rodat en euscara i ha obert les portes a nous directors com Koldo Almandoz, que ha presentat el seu primer llargmetratge, Oreina (Cèrvol), en la secció Nous Directors del Festival de Sant Sebastià i avui l’estrena als cinemes. La pel·lícula “presenta diversos personatges que habiten a la perifèria d’una ciutat, que podria ser Donostia, on conviuen la part urbana, la industrial i la natura, una perifèria on s’encreuen persones d’origen i procedència diversos”, explicava el director en el festival.

Almandoz centra l’atenció en un moment de la vida de dos germans (els actors Patxi Bisquert i Ramón Agirre) que fa anys que no es parlen i que comparteixen la casa familiar dividida per la meitat, i en un jove (Laulad Ahmed Saleh) que passeja pels aiguamolls i que funciona com a nexe entre els dos. També hi apareix una agent rural obstinada a fer bé la feina, i una jove que aspira a començar una altra vida en altres terres.

Pel·lícula amb una trama gairebé inexistent, que recorda Petit indi, de Marc Recha, està feta de gestos i actes quotidians, de silencis i mirades, més que d’una història en el sentit clàssic. Oreina se situa en un terreny fronterer en molts sentits: la natura, la ciutat i el polígon industrial; la generació més jove i la gent gran; els fills d’immigrants i els bascos de tota la vida...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic