Música

La Capella ardent de Caballé no estarà al Liceu perquè no volia ser exhibida

El teatre li dedicarà totes les funcions de l’òpera ‘I puritani’, l’obra amb la que ahir va obrir la temporada 2018-2019

La institució posarà un llibre de condolences a disposició del públic

La capella ardent de Montserrat Caballé no estarà en el Gran Teatre del Liceu per exprés desig de la soprano, que va traslladar als seus familiars que no volia ser exhibida després de la seva mort. El teatre, però, li dedicarà totes les funcions de I puritani.

El president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, ha explicat que ha parlat amb la família i els ha ofert la possibilitat d’instal·lar una capella ardent en alguna estança del teatre, però l’entorn de la cantant ho ha rebutjat “amablement” perquè ella no volia ser exhibida després de la seva mort.

La institució ha anunciat que li dedicarà totes les funcions de I puritani, amb la qual ahir es va inaugurar l’actual temporada d’òpera al teatre i posarà a disposició del públic un llibre de condol per a totes les persones que vulguin expressar els seus sentiments per la pèrdua.

Alemany ha assenyalat que avui és un dia de “dol” per al teatre així com per a tota la societat catalana i tot el món de la cultura i, especialment, de la música. En aquest sentit, ha assegurat que des del Liceu es dona una gran importància al que ha estat la vida i la professió de la soprano per a la institució perquè segurament “el Liceu no seria el que ha arribat a ser sense la figura de la Caballé”.

Segons ell, el Liceu “sent com a propi el dolor de la família per aquesta defunció”.

Per Alemany, la soprano era una “diva” i un “referent” per al país, per a Barcelona i per al Liceu, on va protagonitzar més de 200 actuacions.

També ha destacat que la mort de Caballé ha coincidit amb la inauguració de la temporada 2018-2019, que va tenir lloc ahir a la nit.

La directora artística del Liceu, Cristina Scheppelmann, ha dit que cal recordar amb gran alegria el que ha fet Caballé per aquest teatre, per aquesta ciutat, per Catalunya i per l’òpera a nivell internacional.

Ha recordat que Montserrat Caballé ha estat un personatge “grandíssim” en el món de l’opera, una cantant amb una tècnica “perfecta”, que ha interpretat una gran varietat de papers i amb una activitat “impressionant”.

Segons Scheppelmann, Caballé seguirà viva mentre la recordem amb alegria i amb gran agraïment per totes aquestes funcions “magnífiques” que ha donat en el Liceu i a tot el món.

El director general de Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo ha lamentat la defunció de la soprano i ha considerat que amb ella “se’n va una de les veus i un dels personatges més importants d’aquest país en el món de la lírica, que han fet gran l’òpera i que sens dubte han fet gran” el coliseu barceloní.

Oviedo ha valorat que “el compromís de Caballé amb el Liceu ha estat indubtable, d’ençà de l’incendi” del gener del 1994.

A més, ha recordat que la soprano “va lluitar pels seus drets” i que “va ser la primera dona que va entrar al Cercle del Liceu, quan només hi entraven homes”.

Oviedo ha assegurat que Caballé va ser “un personatge únic que va voler dialogar amb altres estils musicals, cosa que va apropar l’òpera a un altre públic”. “La gent que l’ha escoltat en òperes com Norma, Salomé o Maria Stuarda encara recorden la seva veu inconfusible”, ha afirmat.

Pel director general del Liceu avui és un dia trist, un dia més per recordar que una persona com Montserrat Caballé va fer molt gran el gènere de l’òpera al nostre país”. Pel que fa a possibles homenatges pòstums, el director s’ha mostrat obert a propostes però ha matisat que “aquestes coses van molt lligades a la voluntat de la família”.

La darrera actuació de Montserrat Caballé al Gran Teatre del Liceu va ser el 3 de gener de 2012, quan va actuar amb l’Orquestra i el Cor del Liceu i rodejada d’amics com Juan-Diego Flórez, Carlos Álvarez, Joan Pons, Josep Carreras i sota la direcció de José C. Collado.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia