Música

Rosendo fa història a La Mirona

El músic madrileny oferirà aquesta nit el concert número 1.500 de la sala saltenca, dins la seva gira de comiat

Chuck Berry, Bill Wyman, John Mayall, Status Quo i Manu Chao han actuat a la sala, oberta el 2001

Qui ha actuat a La Mirona en els seus 17 anys d’activitat? Potser seria més fàcil preguntar-se qui no hi ha actuat encara, perquè la llista de concerts que han tingut lloc a la sala saltenca és tan llarga com diversa. Des del 21 de desembre del 2001, quan Els Pets, Adrià Puntí, Fora des Sembrat, Without, Stoornut i Kassamba van protagonitzar el concert inaugural de La Mirona , hi han tingut lloc un total de 1.499 concerts. El número 1.500 anirà a càrrec, aquesta nit, d’un dels grans noms del rock estatal dels últims quaranta-cinc anys, Rosendo (22 h, 29 i 36 euros), que arriba a Salt dins la seva gira de comiat dels escenaris, Mi tiempo, señorías… El concert, coorganitzat amb la promotora White & Bright, s’obrirà amb l’actuació de Besos de Perro, grup d’homenatge a Marea. Rosendo hi actuarà, com ja és habitual, amb el trio que completen el baixista Rafa J. Vegas –que fa pocs mesos ha publicat el llibre Mil maneras de volver al hotel, amb anècdotes de la seva llarga carrera musical: amb Rosendo va començar el 1987– i el bateria Mariano Montero, que es va incorporar a la banda el 1996. En aquesta gira, Rosendo Mercado fa conviure el present –el seu últim disc, De escalde y trinchera, va sortir l’any passat– amb el passat més remot que simbolitza Maneras de vivir de Leño, passant per totes les etapes de la seva extensa trajectòria tot sol, amb una vintena de discos des del seu debut amb Loco por incordiar (1985).

Tornant al principi, qui ha actuat a La Mirona des del 2001? Per exemple... Rosendo, que ja ho va fer el 2004. Evidentment per la sala que gestiona RGB han passat tots els grups destacats del rock i el pop català des del final dels anys vuitanta, començant per Sopa de Cabra –que hi tornen el 24 de novembre– i Ja T’ho Diré, que s’hi va acomiadar el 2003 i va obrir al mateix escenari la gira de reunió del 2013, fins a arribar a Manel, Els Amics de les Arts, Mishima, Mazoni, Blaumut, etc. En tot cas, el rècord de concerts fets a La Mirona el té tot un clàssic com Lax’n’Busto, amb 14 bolos des del 2002, inclòs el seu format familiar, Lax’n’Xics. En segon lloc apareix l’Orquestra Di-versiones, amb nou concerts des del 2010, la majoria dels quals formen ja part d’una tradició: la formació calongina protagonitza cada desembre el concert d’aniversari de La Mirona. Tant Lax’n’Busto com Di-versiones hi han gravat discos en directe.

Per La Mirona han passat també molts noms internacionals: Statuts Quo i Lisa Stansfield ja hi van actuar el 2002, i el Black Music Festival ha fet importants contribucions a aquest apartat: Chuck Berry, John Mayall, Johnny Winter, Tower of Power, Jon Spencer Blues Explosion, Sam Moore, John Lee Hooker Jr, Alvin Lee, Living Colour, Ike Turner, Billy Preston i tot un Stone, Bill Wyman. També hi va actuar el pobre Jerry González, mort fa pocs dies, i els Spin Doctors dos cops. Uns altres reincidents han estat els punkies Toy Dolls, amb tres concerts en set anys, gairebé tants com el clandestí Manu Chao, que hi ha actuat quatre vegades (2003, 2005, 2012 –el concert número 1.000 de la sala– i 2015) sovint d’incògnit, amb els Atomik Pardalets. I memorable, per trista, va ser l’actuació d’Antonio Vega, el 9 de març del 2007, dos anys abans de morir. Entre 1.500 concerts, se’n podrien destacar molts més. I La Mirona no para, ja fent cap al concert 2.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles