Llibres

La creació artística en la novel·la històrica

La sisena edició de Barcelona Novel·la Històrica té un tema central innovador, pel que fa a la temàtica històrica: Creació. Artistes en la història. El comissari del festival, Fèlix Riera, va comentar que “la història l’escriu la política, la ciència, els moviments socials... però l’art és el que més ha definit i canviat la història. Els artistes són el símbol de l’esperit de cada època”. I per aquest motiu, del 5 al 10 de novembre es podran escoltar diverses xerrades entre experts del món de l’art i escriptors que han reflexionat sobre la creació o han relatat la vida d’algun artista en les seves obres. “Personatges coneguts sobretot a partir de llibres d’història de l’art, en la novel·la històrica els veiem a través d’una ficció que acaba sent més realista”, hi va afegir Fèlix Riera.

Els sis dies que l’Institut de Cultura de Barcelona dedica a la novel·la històrica tenen un pressupost de 120.000 euros (80.000 per a les activitats i 40.000 per a la promoció) i l’any passat va tenir una assistència mitjana de 100 persones per cada acte. Les dues primeres xerrades tindran lloc a la Fundació Tàpies i, la resta, a l’auditori de la biblioteca Jaume Fuster, a la plaça Lesseps.

En un total de 17 activitats participaran 36 personalitats com ara Victòria Cirlot, Eduard Màrquez, Carme Riera, Ricard Mas, Victoria Combalia, Xavier Bru de Sala, Gisela Chillida, Blanca Busquets, etcètera, que parlaran d’artistes com ara Miró, Picasso, Gaudí, Dalí, Frida Kahlo i Diego Rivera, Dürer, Artaud, Varo i Carrington, Rembrandt...

El premi internacional de novel·la històrica Barcino, que reconeix la trajectòria d’un autor, aquest any el rebrà Leonardo Padura (L’Havana, 1955), el dijous 8 de novembre a les 18 h al Saló de Cent de l’ajuntament. Padura és un autor de novel·la negra que ha mostrat la realitat cubana a través del personatge de Mario Conde –res a veure amb l’exbanquer i estafador– i també ha escrit sobre altres moments històrics, com l’assassinat de Trotski a mans de Ramon Mercader, a L’home que estimava els gossos.

El festival es clourà com l’any passat, amb l’acte festiu Cronos, conduït per l’enigmista i novel·lista Màrius Serra. I també hi haurà quatre rutes literàries guiades per l’escriptor Martí Gironell. Tota la informació al web barcelona.cat/novel.lahistorica



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.