Llibres

Pla també en Octubre

Antoni Martí Monterde guanya el Joan Fuster d’assaig amb ‘Les ciutats de lluny de Josep Pla’, que ofereix un retrat com a paisatgista de l’escriptor empordanès

‘Fons de formes’, de Salvador Company, es va endur l’Andròmina de narrativa

El valencià arrelat a Girona Antoni Martí Monterde (Torís, Ribera Alta, 1968) va ser el guanyador del premi Joan Fuster d’assaig dins el marc dels 47ns Premis Octubre, que es van atorgar anit al saló noble del Palau de l’Exposició de València. L’obra guanyadora, Les ciutats de lluny de Josep Pla, va ser considerada pel jurat –format per Marina Garcés, Txema Montero, Javier Pérez Royo i Josep Ramoneda– “l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat”. L’obra va estar escollida entre un total de 22 originals presentats.

També anit és va donar a conèixer en la mateixa vetllada el premi Vicent Andrés Estellés de poesia, que va ser concedit a Carles Mulet (Gata, la Marina Alta, 1953) per Naixement d’Islàndia, una de les 111 que competien en aquesta categoria. L’argument del jurat –integrat per Vicenç Altaió, Anna Ballbona, Isabel Garcia Canet, Jordi Marrugat i Ricard Mirabete– per concedir el guardó va ser que l’obra “és un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seva destrucció com avui s’esdevé”.

L’obra Fons de formes, de Salvador Company (València 1970), es va endur el premi Andròmina de narrativa perquè en criteri de Borja Bagunyà, Anna Moner, Esteve Plantada, Marina Porras i Joan Todó es tracta d’una “aposta experimental i la precisió en la construcció dels textos”. També en van destacar “la reflexió sobre com la manera de narrar és un acte polític”. En aquesta modalitat, s’hi van presentar un total de 94 originals.

Teatre, ‘ex-aequo’

Finalment, el jurat que va atorgar el premi Pere Capellà de teatre –format per Abel Guarinos, Joan Guasp, Carme Planells i Aina Turv– va decidir concedir-lo ex-aequo a dues obres: Salvatges, de Neus Nadal, i L’amor (no és per a mi, va dir Medea), de Queralt Riera, que han estat escollides entre un total de 78 originals presentats. Els jurats han valorat de Salvatges que “l’autora genera un correlat entre la natura i l’ànima de les seves protagonistes amb una gran força dramatúrgica”. I sobre L’amor (no és per a mi, va dir Medea) n’han destacat “la profunditat literària, la força poètica i la capacitat de suggerir la tragèdia vital de la seva protagonista”. Els premis Octubre estan organitzats per Tres i Quatre Edicions, que commemora els seus 50 anys d’existència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia