Arts escèniques

Ressonàncies

El Mercat de les Flors contempla una constel·lació de propostes de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, nomes fins diumenge

El duet presenta en una setmana els seus tres treballs, estrenats entre el 2011 i el 2016

La màgia de la simplicitat. Amb l’escenari nu transporten els espectadors de la proa del Titànic al Gran Canyó de Colorado fent ressonar noms de cantants, actors i personatges del cine. Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol són uns performers que abracen el pop, l’estrenyen, el deconstrueixen (sempre amb un punt lúdic incorregible) fins a transformar les paraules en sons, que, amb un ritme, són partitures de ball, coreografies de la paraula i causants de moviments.

El Mercat de les Flors manté fins diumenge la constel·lació dedicada a aquests dos intèrprets insòlits que tenen una parròquia fidel a Barcelona però que no han arribat a majors segments del public perquè es programen en espais massa marginals, que protegeixen però també tanquen les portes a obrir les ments a públic esporàdic.

El giny que practiquen Dutor i Palol és d’una simpàtica estranyesa. #Los micrófonos (TNT, 2013), del 2013, (que es va representar dimarts a instituts i a públic en general) no té argument, ni trama, però sí que va evolucionant, provocadorament, cap a un moviment rítmic, de joc empàtic amb l’espectador. Després de repetir Y porqué John Cage (2011) dimecres i dijous, aquest cap de setmana presenten el seu treball més ambiciós: Grand applause (2016). S’atreveixen a versionar els quatre actes de l’òpera Carmen a partir de les obres de tres artistes plàstics. La creació de Norberto Llopis serveix per il·lustrar el personatge de Carmen; la de Luís Úrculo, el de Don José, i la de Bernhard Wilhelm, el del torero Escamillo. Els performers són, aquest cop, tècnics de museu que van traslladant les obres, com si el públic entrés a quatre sales del museu. És la seva peça més ambiciosa i, més enllà de jugar amb el llenguatge, també qüestionen quina és la relació entre l’original i la còpia, entre la creació i el plagi. Com creen Dutor i Palol? El documental This place/ This movie, que es projecta abans de Grand Applause , juga (una altra vegada) amb la forma.

El duet són la veu que ressona de l’eco al Gan Canyó de Colorado: “Dutooor” i ressona “Paloool!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia