Arts escèniques

De Catalunya al món

La Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya, impulsada per Metalquimia, estrena demà a l’Auditori de Girona l’òpera ‘Llull’, de Jaume Cabré i Francesc Cassú

Queden poques entrades a la venda per a les dues funcions programades, demà i dissabte

“El nostre gran repte era crear una òpera de gran qualitat, que tingués una forta càrrega emocional i vocació global i que, al mateix temps, traspués catalanitat”, va dir ahir a l’escenari de l’Auditori de Girona el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, per presentar l’òpera Llull, amb la qual la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), el gran projecte musical impulsat per l’empresa gironina, celebra el seu desè aniversari. Aquesta òpera semiescenificada sobre Ramon Llull, estructurada en un pròleg i dos actes, ha reunit el talent de Francesc Cassú com a compositor, l’escriptor Jaume Cabré com a autor del llibret i Xavier Albertí com a director d’escena.

En el mateix escenari, on s’ha aixecat un mur amb milers de llibres com a principal element escenogràfic, ahir es portaven a terme els últims assajos abans de l’estrena absoluta de demà, divendres, a la sala Montsalvatge de l’Auditori (20.30 h, 18 i 25 euros), dins del festival Temporada Alta. Ja gairebé no queden entrades per a aquesta representació ni per a la de dissabte a la mateixa hora. S’esperen dos plens absoluts i Lagares es penedeix de no haver previst una tercera representació. Però l’aventura de Llull, una autèntica superproducció en què intervenen unes 200 persones –a sobre de l’escenari, la SCCC, la Polifònica de Puig-reig i una desena de solistes– no s’acaba aquí. Com altres projectes de la SCCC, aquest també viatjarà. En la seva qualitat de director del Teatre Nacional de Catalunya, Albertí es va mostrar convençut que Llull es podrà veure a l’escenari del TNC durant la temporada 2020/21.

Ahir sorprenia veure els protagonistes de l’òpera cantant en els assajos vestits de carrer, però no serà només en els assajos: Albertí ha decidir que sigui també així en les representacions per fer més propera la figura de Llull al públic actual i subratllar la vigència del seu pensament com “un dels paletes fonamentals de la construcció d’Europa”. “Llull és cadascun de nosaltres, és el nostre contemporani”, va dir Albertí.

Roger Padullés, Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, Toni Marsol, Ezequiel Casamada, Joan Garcia Gomà, Ferran Frauca, Ricard Sabata, Marc Pujol i Oriol Rosés són els solistes d’una òpera que neix per poder ser representada i emocionar el públic en qualsevol gran teatre del món, amb una música “sincera, austera i mediterrània com ho era Llull”, segons Cassú: una música plasmada en un disc doble que demà ja estarà disponible en CD i a les plataformes digitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia