Llibres

Deu anys amb Llullu

Empúries reedita ‘Quiet’ de Màrius Serra, una crònica literària sobre el seu fill desaparegut, afectat d’una greu encefalopatia

L’adaptació teatral de la crònica novel·lada de Quiet de Màrius Serra s’estrenarà a començament del 2019 al Teatre Lliure amb el títol Qui ets, dirigida per Joan Arqué. La versió, amb tres actors músics, ha servit per fer una reedició revisada del llibre deu anys després de la primera versió. El seu editor, Josep Lluch, va destacar que les vendes han arribat als 30.000 exemplars. El llibre s’ha mantingut amb vida perquè, cosa rara en català, manté unes vendes de més 500 còpies anuals.

Quiet narra l’aventura personal de Serra i el seu fill Llullu, afectat d’una greu encefalopatia que la ciència neurològica encara no ha estat capaç de definir, però que van descartar que es tractés d’un problema genètic. A partir de la mort del nen de nou anys –un dia mentre esmorzaven al bar d’Horta, el barri natal de Serra–, l’escriptor i enigmista va gestar uns capítols des de “la immediatesa de la crònica” amb tots els ingredients del seu estil sense oblidar els jocs literaris i el sentit de l’humor. En un exercici autèntic de subversió del mal i dels diferents dols parcials que va comportar la vida del nen (“ara no parlarà, ara no podrà caminar...”), el llibre va connectar amb el públic i va provocar gran nombre de traduccions: al castellà, l’italià, el romanès, el polonès, el coreà, l’alemany i l’anglès. Serra va explicar ahir durant la roda de premsa a la llibreria Laie que “haver escrit i publicat això o no haver-ho fet, canvia radicalment el dol”. “Verbalitzar i haver fet literatura d’un fet és com una xarxa, no ben bé una teràpia, si no entenem també com a teràpia els gintònics que podem prendre amb els companys de feina.” Record i dolor formen un binomi que es transforma en art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia