Música

L’última veu de Cugat

Mariona Fàbregas, darrera cantant de l’Orquestra de Xavier Cugat, va rebre ahir un dels Premis Homenatge Xavier Cugat, del Festival de Cinema de Girona

També han estat premiats el Festival Pepe Sales i Albert Vidal, entre altres creadors

La cantant i actriu gironina Mariona Fàbregas (Girona, 1967), que va ser l’última vocalista de l’Orquestra de Xavier Cugat, va rebre ahir al vespre el guardó principal dels Premis Homenatge Xavier Cugat, organitzats pel Festival de Cinema de Girona , amb la col·laboració del Col·legi de Directors de Cinema i el Memorial Xavier Cugat. L’acte va tenir lloc a la plaça de l’Oli de Girona, davant la casa on va néixer Xavier Cugat el dia 1 de gener del 1900, ahir va fer, per tant, 119 anys. L’acte va incloure una ofrena de flors a l’estrella de la fama dedicada a Cugat que hi ha a l’entrada de la seva casa natal. Des de fa deu anys el Festival de Cinema de Girona anomena Premi Cugat el guardó a la millor banda sonora, i ara s’amplia al talent de tots els sectors creatius.

A més de Mariona Fàbregas, ahir també van ser guardonats Lluís Llamas i Consol Ribas, de l’associació cultural La Penyora, com a organitzadors del Festiva d’Art Independent Pepe Sales , i l’actor Albert Vidal, “per la seva trajectòria en creacions escèniques en teatres i obres cinematogràfiques de tall experimental, sense obviar la seva carrera d’actor de cinema comercial”.

Pel que fa a les bandes sonores, han estat premiats Enrique Eskeda, per la música del curtmetratge Desde el fondo, d’Arturo Pons, i Pedro Pardo per la de Tocats pel foc, dirigida per Santi Lapeira, que ha adaptat la novel·la homònima de Manuel de Pedrolo. El palmarès dels Premis Homenatge Xavier Cugat es completa amb els guardons a Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), un documental d’Isabel Paula sobre l’autisme que es va estrenar al Festival de Cinema de Girona, “on va obrir camí a altres festivals i premis”, i a Camí de papers , de Carla Jou, Maria Llop, Àngela Serrano, Júlia Camps, Roger Mañosa, Blanca Viñas, Maria Abadia i Eva Reina, tots estudiants de l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM), “per la seva difusió de l’espot del Festival de Cinema de Girona a les xarxes socials”.

Mariona Fàbregas té una llarga experiència en el món de la música, que va començar amb el grup d’havaneres Terra Nostra i va continuar amb diferents formacions de música de ball com ara l’Orquestra de Xavier Cugat, l’Aquarel·la, l’Amoga, el conjunt Cabaret Grup, La Principal de la Bisbal i altres orquestres i grups, amb els quals ha fet incursions en el jazz, la bossa nova, el bolero, el pop, la cançó catalana, el folklore llatinoamericà. Entre els seus darrers projectes destaca el duet The Maria’s, que comparteix amb la guitarrista i cantant Mireia Vilalta. El 2009, Mariona Fàbregas va estrenar, com a directora artística, guionista i intèrpret, l’espectacle Un univers per descobrir, a la plaça dels Jurats de Girona, amb motiu de l’Any Internacional de l’Astronomia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia