Art

Dalí, de nou al centre del món

Dues exposicions fotogràfiques commemoren a Perpinyà el trentè aniversari de la mort de l’artista

‘Dalí Hommage’ i ‘Dalí vu par les photographes de L’Indep’ s’inauguraran dilluns vinent

De Salvador Dalí s’han recordat, poc o molt, totes les dates importants i els aniversaris més o menys destacats, i especialment el centenari del seu naixement, que el 2004 es va aprofitar per celebrar l’Any Dalí amb un gran programa d’activitats. En realitat, la vigència inqüestionable de l’artista empordanès i la seva obra ja no depèn d’un aniversari. En tot cas, el 23 de gener es compliran els 30 anys de la seva mort, el 1989, i les primeres iniciatives que ho recorden provenen de la Catalunya del Nord, potser per agrair que l’artista situés el centre del món a l’estació de Perpinyà.

Dilluns a la tarda s’inauguraran a Perpinyà dues exposicions fotogràfiques: Homenatge a Dalí, a l’Espai Dalí del convent dels Mínims (17.30 h), que també celebra ara el seu 20è aniversari, ja que es va inaugurar el gener del 1999, i Dalí vist pels fotògrafs de L’Indépendant, que s’inaugurarà a les 19 h a la seu d’aquest diari, al bulevard dels Pirineus. Les dues exposicions estaran obertes al públic fins al 31 de març, amb entrada lliure. En aquesta doble iniciativa hi han col·laborat la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà i L’Indépendant. Les dues exposicions han estat comissariades per Jean Casagran, director del Festival Internacional del Disc i del Còmic de Perpinyà i destacat col·leccionista de tot allò relacionat amb l’univers dalinià.

Homenatge a Dalí, que es pot visitar de dimarts a diumenge (11 a 17.30 h), inclou quaranta fotografies impreses amb una qualitat excepcional en diferents suports. Les imatges, provinents del fons fotogràfic que l’Espai Dalí ha anat creant a partir de les diferents exposicions que s’hi han organitzat durant aquests vint anys, mostren un Salvador Dalí sempre disposat a captar l’atenció de l’objectiu, amb la seva presència magnètica. En aquesta mostra hi ha fotografies d’autors com ara Francesc Català-Roca i Pierre Boulat, tots dos morts ara fa vint anys.

Dalí vist pels fotògrafs de L’Indépendant, oberta de dilluns a divendres (9 a 16.30 h), mostra una trentena d’imatges captades per diferents fotògrafs del diari nord-català entre els anys cinquanta i vuitanta. Son fotografies realitzades a Perpinyà, Ceret o Portlligat, i reflecteixen un Dalí proper que se sent a gust a les comarques nord-catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona
Crítica
música

A través dels segles

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró