Música

Un any de xou en xou

Metallica i Ed Sheeran a l’estadi, Florence + The Machine i Ozzy Osbourne al Sant Jordi, i Rammstein i Alejandro Sanz a Cornellà, entre el més destacat del 2019

Massive Attack, Eros Ramazzotti, Hans Zimmer i Mark Knopfler també actuaran a Montjuïc
Wilko Johnson, Echo & The Bunnymen, Yo La Tengo i Glenn Hughes visitaran diferents sales

El comiat, ahir i dimecres, de Dr.Calypso a l’Apolo ha servit per encetar un any de concerts a Barcelona tan carregat i variat com de costum. Entre les propostes a priori més multitudinàries, hi ha dues cites a l’estadi olímpic Lluís Companys (Metallica, clàssic del metal, el 5 de maig, i Ed Sheeran, una de les estrelles del moment, el 7 de juny), dues al camp de l’Espanyol (la banda alemanya Rammstein, l’1 de juny, i Alejandro Sanz, just una setmana després) i una vintena d’actuacions previstes al Palau Sant Jordi i al Sant Jordi Club, entre les quals destaquen les de Massive Attack (que el 16 de febrer recuperarà el seu històric Mezzanine), Greta van Fleet (última gran esperança per al rock, previst per al 22, mig any abans de tornar a Catalunya en el marc, aquesta vegada, del Doctor Music Festival), un corpulent doble cartell metàl·lic format per Ozzy Osbourne i Judas Priest (3 de març), Slash –guitarrista de Guns n’ Roses– (12); l’art pop per a grans audiències de Florence + The Machine (20), el cantant romàntic italià Eros Ramazzotti (23), l’ídol per a adolescents Shawn Mendes (26), el compositor de bandes sonores Hans Zimmer (5 d’abril), l’ex-Dire Straits Mark Knopfler (25), el folk rock de llarg abast de Mumford & Sons (27), el retornat grup per a adolescents –ara, ja, adults– Backstreet Boys (17 de maig) i grans figures del pop espanyol com ara Pablo Alborán (18 de maig), Álvaro Soler (24), Manuel Carrasco (24) i Leiva (25). Els més previsors es poden anotar a l’agenda les visites, ja passat l’estiu, d’Alice Cooper (8 de setembre), Michael Bublé (27), Ara Malikian (5 d’octubre) i Raphael en format simfònic (9 de novembre).

Fito Páez, al Guitar BCN

L’elevat nombre d’actuacions als recintes de més aforament de la ciutat i una oferta estival de festivals incrementada, enguany, amb el retorn a Escalarre del Doctor Music, però, no fan menys atractiva la programació en sales i auditoris. Charlie Sexton, que a l’abril vam veure com a guitarrista de Bob Dylan, tornarà el 30 de gener a Barcelona (aquesta vegada a Razzmatazz) per interpretar amb Chuck Prophet el Some girls dels Rolling Stones; l’endemà, Fito Páez, a piano solo a L’Auditori, inaugurarà una nova edició del Guitar BCN, amb un homenatge a Luis Eduardo Aute (2 de febrer al Fòrum) i concerts en el programa d’Adrià Puntí (6 de febrer a l’Apolo i 8 de març a Barts), Pedro Guerra (15 de febrer al Palau), Joan Dausà (22 de febrer a Apolo), Ketama (15 de març al Fòrum), Trombone Shorty & Orleans Avenue (29 de març a Razzmatazz), Lax’n’Busto (10 de maig a Barts), Andrés Calamaro (15 de maig al Liceu) i Toto (10 de juliol al Fòrum), entre molts altres.

Paco Ibáñez, al Palau

D’altra banda, Paco Ibáñez, amb un recital commemoratiu del cinquantè aniversari del seu pas per l’Olympia, marcarà l’1 de febrer al Palau de la Música els últims compassos del Festival Mil·lenni, amb concerts en agenda de Jorge Drexler (6 i 7 de febrer al Palau), el projecte de Pep Sala en commemoració dels 30 anys de Sau (1 de març, Liceu), Deacon Blue (6 de març, Apolo), Ólafur Arnalds (15 de març, Palau) i Ramon Mirabet (5 d’abril, Palau), entre altres propostes a escollir.

Més concerts: el renascut Wilko Johnson, amb el primer disc amb cançons noves en trenta anys, reviurà l’esperit de Dr. Feelgood el 10 de febrer a l’Apolo amb un teloner de luxe: Jesse Dayton; els novaiorquesos Yo La Tengo, clàssics de l’indie, aterraran a l’Apolo el 13 de febrer amb un disc recent, There’s a riot going on; Echo & The Bunnymen, eminència post-punk, visitaran Razzmatazz el 14 de febrer convidats pel Room Festival (amb concerts, també, de Joan Miquel Oliver l’1 de març, Juan Perro el 5 d’abril i Lisa Stansfield el 12 de novembre, tots a Razzmatazz).

L’enrevessada saga Deep Purple tindrà dos dels seus estendards aquest 2019 a Barcelona: Ian Paice (20 de març a Barts) i Glenn Hughes (1 d’abril a l’Apolo), mentre que, a Badalona, pels volts d’aquelles dates, s’hi celebraran els 30 anys de Blues & Ritmes, amb concerts –entre d’altres– d’I’m With Her (24 de març) i Los Mambo Jambo Arkestra + Kim Lenz & Mario Cobo (29). El 3 d’abril, a l’Apolo, el retorn d’una llegenda jamaicana, Lee Scratch Perry. L’endemà, també a l’Apolo, estrena del nou disc de Pau Vallvé. El 7 del mateix mes, a La Nau, una exquisidesa soul: Bette Smith. També a l’abril, al Liceu, dues grans cites en el marc del Festival Suite: Passenger (3) i Rufus Wainwright (9). I, a principis de maig, a Razzmatazz, dos grans valors del high energy suec: Backyard Babies (dia 1) i Hellacopters (10). No queden entrades per al doble concert que Dead Can Dance farà el 20 i 21 de maig a Barts. I els més grans exploradors dels racons més foscos de la música tradicional nord-americana, finalment, que no es perdin el concert que Malcolm Holcombe oferirà el 14 de maig a Rocksound.

Entre la programació dels primers mesos del 2019 a Barcelona, finalment, cal destacar la del cicle Sit Back de L’Auditori (hi actuaran, entre d’altres, Ferran Palau el 21 de febrer i Joana Serrat el 14 de març), així com la del Barnasants. Amb la consigna Feixisme, mai més, el projecte cultural dirigit per Pere Camps proposa recitals com el de Cesk Freixas (25 de gener a L’Auditori), Quilapayún (17 de febrer al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat) i Toti Soler i Gemma Humet (24 de febrer a L’Auditori).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia