Cultura

Un tresor d’imatges

El CRDI adquireix la col·lecció de daguerreotips d’Ángel Fuentes i es converteix en la institució pública més important de Catalunya en nombre d’exemplars

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona s’ha convertit en la institució pública que conserva el fons de daguerreotips més important de Catalunya, pel que fa al nombre, amb l’adquisició de la col·lecció d’Ángel Fuentes (Pamplona, 1955-Saragossa, 2014), conservador de fotografia d’origen navarrès i considerat una autoritat en daguerreotípia. La col·lecció la formen un total de 131 imatges: 73 daguerreotips, tres estoigs amb dues imatges daguerreotípiques cadascun, 8 ambrotips, un estoig amb 3 ambrotips i 1 daguerreotip, 1 ambrotip estereoscòpic, 1 autocrom i un visor, 16 ferrotips i un marc amb 4 daguerreotips i 8 ambrotips, i 10 joies que contenen daguerreotips. A partir d’ara, els 94 daguerreotips de Fuentes se sumen als 23 de la col·lecció Joan Basseda, que ja formava part del CRDI, de manera que l’arxiu d’imatges de l’Ajuntament de Girona passa a tenir un total de 117 peces obtingudes per aquest procediment dels orígens de la fotografia. D’acord amb les dades difoses pel projecte europeu Daguerreobase, l’arxiu gironí passa ara al davant del Museu Frederic Marés de Barcelona, que conserva 90 objectes (inclosos també ambrotips i ferrotips); de l’Arxiu Fotogràfic de l’Ajuntament de Barcelona, amb 39 daguerreotips registrats, i del Mnactec, que en té 34.

Els experts del Centre de Recerca de la Imatge argumenten que la col·lecció de fotografia de Fuentes és “singular i especial per la importància de les peces que la integren, ja que el conjunt permet construir un relat sobre el primers anys de la història de la fotografia, tant des del punt de vista tecnològic com cultural”. A més, en destaquen la varietat de presentacions, donant-los sovint un tractament de joieria. Finalment, també subratllen la personalitat mateixa d’Ángel Fuentes, un expert de referència mundial que havia establert lligams estrets amb la ciutat de Girona, on participava sovint en tallers i conferències. De fet, la possibilitat d’adquirir la seva col·lecció, dos anys després de la seva mort, va sorgir en gran part d’aquest vincle afectiu i professional, que queda provat en l’espai de reconeixement que el web del CRDI dedica a la seva memòria ( www.girona.cat/sgdap/cat/memorial_fuentes.php ) i en l’homenatge biennal que se li tributa durant les Jornades Antoni Varés d’Imatge i Recerca, en una sessió dedicada a la seva especialitat: la conservació de la fotografia.

Els daguerreotips, els ambrotips i els ferrotips són fotografies en positiu directes de càmera; és a dir, no provenen d’una matriu en negatiu. Són, doncs, exemplars únics, fet que els dóna un valor especial com a objectes en si. D’aquests procediments, el daguerreotip és el més noble i més prestigiós, ja que va ser el procediment pioner en la història de la fotografia, creat per Louis-Jacques Mandé Daguerre i presentat a Paris el 1839.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.