Cinema

‘La favorita’ contra ‘Roma’

Les pel·lícules de Yorgos Lanthimos i Alfonso Cuarón són les més nominades als premis Oscar, que es lliuren la propera matinada al teatre Dolby de Los Angeles

La renúncia del presentador no ha estat l’única polèmica d’aquesta edició accidentada
‘Roma’, ‘Green book’ i ‘La favorita’ lideren les apostes a millor pel·lícula, per aquest ordre

Si es donés alguna estatueta a la gala dels Oscar més accidentada, la d’enguany estaria sens dubte entre les més nominades. Almenys pel que fa als preparatius. La renúncia de l’actor i còmic Kevin Hart a presentar-la, a causa d’unes piulades homòfobes a Twitter de fa uns anys, ha deixat la gala sense amfitrió (host, en anglès), almenys segons ha confirmat oficialment l’Acadèmia de Hollywood. Seria la primera vegada en trenta anys que es prescindeix d’aquesta figura. Circulen rumors que Whoopi Goldberg podria presentar-los per sorpresa, però només són això, rumors.

Movistar Estrenos emetrà a tot l’Estat la catifa vermella (00.30 h) i la gala (2 h de la propera matinada) de la 91a edició dels Oscar, que probablement serà més llarga del que voldria l’Acadèmia (no sol baixar de tres hores i mitja). El cas Kevin Hart és el primer d’una llista d’incidents, de què alguns afecten directament la llargada de la gala. En el seu afany de fer la transmissió més àgil, es va decidir lliurar quatre premis (fotografia, muntatge, maquillatge i perruqueria i curtmetratge d’imatge real, a què està nominat l’espanyol Rodrigo Sorogoyen per Madre) durant les pauses publicitàries. Les patums de Hollywood (Scorsese, Tarantino, Christopher Nolan, Tarantino, Guillermo del Toro, Joel Coen i Denis Villeneuve, entre d’altres)van clamar al cel per relegar aquests premis a segona divisió i l’Acadèmia va rectificar. També va canviar la idea sobre les actuacions musicals: volien reduir-les a dues, però Lady Gaga, nominada a millor actriu i per la millor cançó, Shallow, d’Ha nacido una estrella, va liderar una protesta contra la decisió i finalment s’interpretaran les cinc cançons. Una de les actuacions més esperades no és d’un tema nominat: Queen obrirà la gala interpretant Bohemian Rhapsody, que dona títol a aquesta biografia de Freddie Mecury nominada a cinc Oscar.

I per si no n’hi havia prou, l’Acadèmia de Hollywood va renunciar, el setembre passat, a lliurar un premi a la pel·lícula més popular. La idea, llançada uns mesos abans, va originar tal quantitat de protestes d’acadèmics i gent del cinema que, de moment, ha deixat córrer la idea.

A falta d’un presentador oficial, la gala tindrà, com sempre, una nodrida llista d’estrelles per lliurar els diferents Oscar. Hi haurà, entre d’altres, Jennifer Lopez, Daniel Craig, Chris Evans, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Charlize Theron, Michael Keaton, Helen Mirren, Javier Bardem, Laura Dern, Samuel L. Jackson, James McAvoy i Jason Momoa.

Pel que fa als premis, Roma i La favorita sumen deu nominacions cada una. Alfonso Cuarón ja sap què és triomfar en els Oscar: en va guanyar dos com a director i muntador de Gravity (2013). Ell és responsable, en bona part, de l’èxit de Roma, inspirada en els seus records d’infantesa a la colònia de Mèxic D.F. que dona títol a la pel·lícula.

La favorita, comèdia negra britànica ambientada en el segle XVIII i dirigida pel grec Yorgos Lanthimos, és candidata també a deu premis, però queda més enrere en les apostes, encapçalades per Roma. Fins i tot la comèdia Green book, protagonitzada per Viggo Mortensen i Mahershala Ali, i nominada a cinc Oscar, supera La favorita en les apostes pel premi a la categoria de millor pel·lícula. El vicio del poder i Ha nacido una estrella sumen vuit nominacions cadascuna i Black Panther en té set.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo