Art

Per amor a Brossa

El Museu del Joguet de Figueres dedica la programació del 2019 al seu patró fundador aprofitant el seu centenari

El Museu del Joguet de Catalunya celebrarà al llarg de tot l’any l’amistat que va unir-lo amb un dels seus patrons fundadors més estimats, el poeta i artista visual Joan Brossa, de qui aquest 2019 es commemora el centenari del naixement. Brossa va correspondre a l’afecte que sempre va professar-li el creador de la col·lecció, Josep M. Joan i Rosa, llegant al museu els seus propis joguets (que seran motiu d’una exposició monogràfica), però també disposant que fos a Figueres, en règim de comodat amb l’Ajuntament de Barcelona, on es conservés el valuós fons documental relacionat amb el transformista Leopoldo Fregoli, que inclou uns tres-cents llibres, articles, programes de mà, partitures i cartells, a més d’algunes filmacions i dues màscares de l’artista italià.

No és casual que una de les sales principals del museu fos batejada amb el nom de Brossa-Fregoli, ni que una de les exposicions centrals que se li dedicarà dins els actes del centenari prengui aquesta admiració com a motiu. Fregoli. Vint artistes en una sola persona, que es podrà visitar del 7 de setembre al 3 de novembre a la sala oberta, recrearà la fascinació de Brossa per l’artista de les mil cares, sobre el qual el català va escriure: “Quan he estudiat Fregoli, he vist que el seu art encaixa amb la meva manera d’entendre la poesia.” Tot i que no va arribar a veure’l actuar mai en viu, des de petit es va sentir atret per les fotografies que en divulgaven les revistes il·lustrades i va convertir-se en el seu defensor més entusiasta. Amb dates encara per concretar, es presentarà també una mostra de petit format al vestíbul del museu sobre Brossa i la màgia, en la qual es reuniran alguns dels jocs d’il·lusionisme qued havia tingut d’infant i que formen part del fons del museu.

Fins al 8 de març, encara es pot visitar El pedestal són les sabates, que pren el nom d’una coneguda obra poètica de Brossa de 1955, acompanyada de les últimes sabates que va calçar , donades per Josep Vilaseca. A més, es recordarà el traspàs del poeta, durant tot l’any, amb un muntatge audiovisual a la sala Brossa-Fregoli, i es renovarà la presentació del poema visual L’escombra de la bruixa, creat per al museu. Finalment, s’organitzarà la visita guiada per la col·lecció permanent Joan Brossa, el padrí dels joguets, i una taula rodona per recordar el recorregut que va fer pel museu fa 28 anys, amb el testimoni de Josep M. Dacosta, Joan Ferrerós, Carles Pujol i Sebastià Roig, que van assistir-hi.

A banda de les activitats relacionades amb l’Any Brossa, el Museu del Joguet ha programat també per a aquest 2019 una exposició sobre Nines del món (del 23 de març al 2 de juny), una altra sobre els 50 anys de l’arribada a la Lluna (del 18 de juny a l’1 de setembre) i Tengui, falti!, dedicada als cromos (del 8 de novembre al 10 de març).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic