Música

Uns Enderrock corals

Els 21ns premis Enderrock, lliurats ahir a l’Auditori de Girona, van quedar molt repartits, entre Els Catarres, Txarango, Rosalía, Buhos, Joan Dausà i Alfred García

La Simfònica de Cobla i Corda ha guanyat per tercer any consecutiu el premi de clàssica
“Dono suport al moviment independentista català”, va dir Peter Gabriel en un vídeo

Resistir és vèncer. Aquesta és la cançó, amb lletra de Jordi Cuixart, que la Companyia Elèctrica Dharma va estrenar en directe ahir per obrir la gala de la 21a edició dels Premis Enderrock, a l’Auditori de Girona. A més, la Dharma va estar reforçada vocalment per la cantant Gemma Humet, el Cor Geriona i, amb un gran simbolisme, per Marcela Topor, esposa del president Puigdemont, i Montse Bassa, germana de la consellera Dolors Bassa, en nom de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Va ser una entrada molt significativa per a una gala d’alt contingut reivindicatiu. Poc després, al mig del discurs de benvinguda del director del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, es va donar pas a un vídeo: “Hola, sóc Peter Gabriel i dono suport al moviment independentista català”, va dir des de la pantalla el músic anglès, autor de la cançó In your eyes, que ha adaptat el barceloní Mario Muñoz per cedir-la a una campanya de l’ANC a favor del dret d’autodeterminació.

Els Enderrock d’aquest any han estat uns premis molt repartits. Sense arribar als cinc guardons que van aconseguir el 2014, Els Catarres van tornar ahir a ser protagonistes destacats i van encapçalar dues de les principals categories de la votació popular, la de millor artista i la de millor disc de pop-rock, però cap dels altres grups o solistes nominats va sortir de la gala amb més d’un premi del públic. Això sí, cal remarcar el rècord de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya: amb el seu últim projecte, l’òpera Llull, la formació impulsada per Metalquimia i dirigida per Francesc Cassú va rebre ahir a la nit, per tercer any consecutiu, el premi al millor disc de música clàssica.

Pel que fa a la resta de premis decidits pels prop de 50.000 usuaris que han participat en la votació popular a través del web d’Enderrock, els resultats van ser aquests: la invencible Rosalía va guanyar el premi a la millor artista en llengua no catalana, una de les poques categories en què ha coincidit el veredicte del públic amb el de la crítica especialitzada; Txarango és, segons els lectors de la revista, el millor artista en directe, i la jove banda sitgetana K-liu, el millor artista revelació.

Com a millor cançó de pop-rock, va ser premiada Volcans, de Buhos, i en les categories de cançó d’autor els guardonats van ser l’àlbum Ara som gegants, de Joan Dausà –també millor artista de l’any, segons la crítica– i la cançó Et vull veure, d’Alfred García, el premi del qual va ser recollit pel seu oncle, l’escriptor i periodista d’aquest diari David Castillo. García va iniciar ahir a Madrid la seva nova gira.

En l’apartat de folk, van triomfar dues formacions 100% femenines: la Balkan Paradise Orchestra, que va rebre el premi al millor disc, per K’ataka, i Roba Estesa, considerades les autores de la millor cançó: La nit és nostra.

La nova categoria de millor disc de hip-hop i músiques urbanes va tenir com a guanyador Lildami, per 10 vos guard. Alba Careta Quintet (millor disc de jazz, per Orígens), Macedònia (millor disc per a públic familiar, per Escandaliciós) i Doctor Prats (millor videoclip, per Caminem lluny) completen el palmarès de la votació popular, juntament amb el guardó lliurat a la barcelonina Barts com a millor sala de concerts del país durant el 2018.

Durant les dues hores i mitja que va durar la gala, conduïda pels sempre solvents i divertits Xuriguera i Faixedas, s’hi van lliurar molts altres guardons: els deu de la crítica –Clara Peya, que va apel·lar les consciències adormides dels benestants; Els Pets, El Petit de Cal Eril, Suu o The Penguins, als quals va lliurar el Premi Xesco Boix la germana del cantant–, i també l’Enderrock d’honor lliurat a La Trinca en el seu 50è aniversari, recollit per “l’alt, el de les ulleres i el de la barba”. El premi a la trajectòria concedit a Joan Manuel Serrat –ahir, en concert a Nova York– va ser recollit per la seva filla Candela. Les fotògrafes Colita i Pilar Aymerich, molt vinculades a l’escena de la Nova Cançó, van recollir i compartir el premi Enderrock estrella, i el productor valencià Mark Dasousa va rebre el premi Joan Trayter. Durant la gala van tenir lloc una desena d’actuacions, començant per Joan Rovira i el debut de L’Últim Indi, el nou projecte d’Eduard Costa (Els Amics de les Arts), i continuant amb Porto Bello, Lildami amb Suu, Els Pets, Joan Dausà, Clara Peya, Lax’n’Busto amb Nerea Bassart i la gran festa final d’Oques Grasses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia