Cinema

Crítica

cinema

Un toc de paella

Es pot fer música amb qualsevol cosa: culleres, pals, paelles, cassoles, eines del camp i orinals. Així la fa el grup Mayalde, que, a Salamanca, recupera i divulga ritmes musicals transmesos de generació en generació però en perill de perdre’s. Així ho creu Eusebio Mayalde, el més gran d’aquesta família dedicada a la música tradicional, o almenys així ho diu a Zaniki, pel·lícula de Gabriel Velázquez, de Salamanca, autor d’una filmografia prou original que en els últims anys ha constituït una mena de trilogia sobre la disjuntiva de viure en solitud o en família, que protegeix però limita: Amateurs, Iceberg i Ártico, protagonitzades respectivament per un home sol, unes adolescents desorientades i uns quinquis. Films entre el documental i la ficció, com és el cas de Zaniki, títol que correspon al motiu de Beltrán, net d’Eusebio i de Pilar, que, junt amb els seus fills Arturo i Laura, formen un grup amb un nom (convertit també en el familiar) creat a partir de Maya i Aldejada, els pobles dels quals són originaris.

Gabriel Velázquez, doncs, no s’ha limitat a enregistrar com fan música els Mayalde, tot i que ho recull aportant bells i potents moments en el film. Amb la col·laboració d’Eusebio Mayalde, que consta com a guionista vital, introdueix una mena de faula en què un home, sentint pròxima la mort, inicia el seu net en la tradició i el ritual enduent-se’l al bosc. Amb aquest element, la pel·lícula cau en un cert subratllat. Potser no cal que el patriarca Mayalde digui tants cops que la “tradició” es perd i que per això vol transmetre-la al net, al qual se l’endú uns dies de l’escola dient a la professora: “He après que un toc de paella diu més de l’ésser humà que una carrera d’etnomusicologia.” Potser sí.

Zaniki
Director: Gabriel Velázquez
Espanya, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Zaniki

«Zaniki»

Gènere: Documental
Direcció: Gabriel Velázquez.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín