Cinema

Gent normal, situació límit

‘Keepers, el misterio del faro’ se situa en una remota illa escocesa el 1900

Tres homes van desaparèixer el 1900 d’una de les illes de Flannan, situades a 20 milles al nord-oest d’Escòcia. Aquest misteri no resolt inspira llunyanament Keepers, el misterio del faro, una producció britànica dirigida per Kristoffer Nyholm i protagonitzada per Gerard Butler, Peter Mullan i Connor Swindells que acaba d’estrenar-se als cinemes.

Keepers va passar per Sitges, però no es tracta ben bé d’un film de terror, com es pensa sovint quan es parla d’aquest festival, sinó d’un thriller claustrofòbic que fa una hipòtesi –totalment lliure, ningú sap la veritat– sobre què els podria haver passat. No som al terreny del que és sobrenatural, doncs, sinó més aviat davant una exploració del comportament humà en una situació d’aïllament i davant de circumstàncies inesperades. Kristoffer Nyholm i els dos guionistes, Joe Bone i Celyn Jones, ho explicaven a Sitges en una entrevista a aquest diari. “El que passa a aquests tres homes podria passar a qualsevol, això és el que realment em va atraure del guió. No hi ha res del que fan que tu no siguis capaç de fer –va dir Nyholm–. Evidentment està malament matar algú, però el curs dels esdeveniments forma part de tot allò que podríem fer.”

Paràmetres estrictes

El guionista Celyn explica: “Això és justament el que buscàvem, situar aquests personatges en un context aïllat del món i fer pensar l’espectador què faria en una situació així, què pensaria, com acabaria.” “Descobrir el final –hi afegeix– és el verdader misteri de la vida, i d’això tracta justament la pel·lícula, de resoldre el misteri. Què passa quan et trobes amb la cosa equivocada i prens una sèrie de decisions que porten a la destrucció, el dolor, la paranoia i la deshumanització? És una situació d’una gran riquesa, perquè hi ha uns paràmetres molt estrictes: el far, la petita illa, molt pocs personatges i una troballa inesperada.”

Joe Bone, l’altra guionista, va explicar que “la idea original era ambientar La tempestat de Shakespeare en aquesta illa”. Els protagonistes, liderats per Thomas Marshall (Peter Mullan), arriben a l’illa, on han de passar unes quantes setmanes aïllats. Un d’ells troba un home sense sentit al costat d’una barca i un cofre carregat d’or. “Els personatges estan una mica perduts, primer van en una direcció i després en la direcció completament oposada, perquè així és la vida. Hi ha moments en què és emocionant, en d’altres fa por, és divertit o irreverent, com pot ser la vida.”

Per al director, la història podria passar al Mediterrani: “Potser la música, la llum... serien diferents, però les reaccions humanes serien semblants. Tenim diferències si venim del sud o del nord, però la brutalitat, la manera de mirar el món, no són tan diferents.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Keepers. El misterio del faro

«Keepers. El misterio del faro»

Gènere: Thriller
Direcció: Kristoffer Nyholm.
Intèrprets: Gerard Butler, Peter Mullan, Connor Swindells, Søren Malling, Ólafur Darri Ólafsson.
Valoració crítica: [ep] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia