Música

Festa amb el Duke

El Festival de Jazz Costa Brava de Palafrugell celebra el seu 25è aniversari i el 50è del concert sacre de Duke Ellington a Barcelona

El 24 de novembre del 1969, Duke Ellington va oferir un concert de música sacra amb la seva orquestra i la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Martorell, a la basílica de Santa Maria del Mar, dins del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Entre els assistents a aquell concert, que va ser tot un esdeveniment social i musical, hi havia un jove aficionat al jazz anomenat Ricard Gili, que ahir recordava que en aquell concert es va poder escoltar la paraula llibertat en molts idiomes, també en català, en ple franquisme i entre estats d’excepció. Dissabte vinent, 12 d’octubre, La Locomotora Negra, fundada i dirigida per Gili, i la Coral Sant Jordi, ara dirigida per Oriol Castanyer, interpretaran la música sacra d’Ellington al Teatre Municipal de Palafrugell (21 h, 30 i 35 euros), com a concert més destacat del 25è Festival de Jazz Costa Brava . “ Duke Ellington era una combinació de primitivisme i sofisticació, de seny i rauxa, i els textos que va escriure per a aquest concert sacre ho reflecteixen”, explicava ahir Gili en la presentació del festival, que va tenir lloc a Girona i a la qual van assistir l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, i el tècnic de Cultura, Gerard Prohias. També hi eren el xef Gerard Prohias (El Càntir) i Bonfill Arché, del Celler Arché Pagès, per la seva implicació en el Jazz & Rouge, la nit de maridatge entre música –l’homenatge a Ella Fitzgerald de Violetta Curry & Jaume Vilaseca Trio–, gastronomia i vi de proximitat i art, amb les projeccions del realitzador Pol Alvaro, que tindrà lloc el divendres 11 al Centre Fraternal. Les 160 localitats ja estan exhaurides.

Per presentar aquesta 25a edició del festival, l’alcalde va recordar la llarga tradició jazzística de Palafrugell, on el 1962 es va fundar La Guitarra, club del qual Gili i la seva trompeta són uns habituals. El festival començarà el dijous 10 al teatre, amb la projecció d’Andrea Motis. La trompeta silenciosa, i continuarà divendres amb un concert familiar a la biblioteca i l’actuació de Phat Fred a la plaça Nova (19 h), escenari obert on dissabte també hi cantaran Susana Sheiman, amb l’Energia Big Band i els combos de l’Escola de Música de Palafrugell (12 h) i la palafrugellenca Anna Sàez, amb el seu quintet. El diumenge 13, la xaranga de l’Escola de Música / L’Energia sortirà des de la seva seu a les 11 h per arribar a la plaça Nova, on a les 12 h començarà l’actuació del cantant Clarence Bekker amb la seva banda.

Tornant al concert de La Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi, que només es podrà tornar a escoltar el 15 de novembre al Palau de la Música, dins del Festival de Jazz de Barcelona, Gili va dir que, al repertori del concert del 1969, s’hi afegiran alguns detalls com ara uns ballarins de claqué, que Ellington sí que va portar en altres ocasions. “Praise God and dance” (lloa Déu i balla), deia el gran Duke.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.