Música

Més que una botiga

La botiga gironina Partisano, que es va convertir en un actiu centre sociocultural, celebra el seu 25è aniversari amb una exposició, dos concerts i una tertúlia

El 13 d’octubre del 1994 es va inaugurar la botiga de discos i “material alternatiu” en general Partisano, al carrer Montseny, del barri gironí de Santa Eugènia. A la inauguració, hi va actuar el grup de hip-hop Geronación i també va intervenir-hi un convidat d’excepció, Fermin Muguruza, en aquell moment cantant de Negu Gorriak. A part de ser amic dels impulsors de Partisano, Fermin tenia la seva pròpia botiga a Irun, Bertso-Hop, que va servir de model per al nou establiment gironí, com a espai de trobada per fomentar la comunicació i l’autogestió. Partisano va fer seva també aquesta filosofia i l’ha mantinguda durant un quart de segle, en diferents locals, amb nous responsables, fins i tot canviant la seva línia com a botiga: els discos hi han anat perdent pes, com a tot arreu, fins a convertir-se ara en una presència testimonial en un espai on predominen les samarretes, altres peces de roba i complements, de marxandatge musical o amb lemes i imatges de diferents causes socials i polítiques.

Partisano celebrarà aquest mes el seu 25è aniversari amb diferents activitats, presentades per la cadena de continuïtat que formen Iko Olea, un basc resident a Girona des de fa anys, que va obrir la botiga el 1994 amb Gemma i Carlitos, guitarrista de la banda de trash-core Speereth; Jaume Gratacós, cantant de Tipuaixí, que el 1997 va traslladar la botiga a la més cèntrica plaça de l’Oli, i Edgar Solsona, l’actual propietari, que va agafar el relleu l’any 2000 i va portar Partisano uns metres més enllà, fins al carrer Bonaventura Carreras i Peralta 2, al costat de la plaça de l’Oli i gairebé al principi del carrer de la Força. A més, Partisano té ara també botigues a Barcelona i València, a més de la botiga virtual del web partisano.cat .

Les celebracions començaran dijous vinent, 10 d’octubre, amb la inauguració de l’exposició Els primers anys de Partisano, amb cartells, fotografies i material divers, al centre cívic del Barri Vell (20 h), on la mostra es podrà visitar fins al 19 d’octubre. El dissabte 12 d’octubre tindrà lloc a La Mirona un concert amb els valencians Auxili i JazzWoman i els gallecs Ezetaerre , que protagonitzaran una nit de ritmes jamaicans i hip-hop amb missatges conscienciats i combatius (21 h, 5 euros). Si aquest concert representa la música d’ara mateix per la qual aposta Partisano, el de l’històric grup basc de punk-rock Señor No, el dissabte 19 d’octubre al Yeah! (23 h, 8 euros) mira més enrere, a la generació dels noranta, que també està convidada el mateix dia 19 a participar en una tertúlia oberta, Les velles belles glòries, al centre cívic del Barri Vell, per tancar l’exposició (20.30 h).

“A dins de Partisano s’han cuinat moltes coses”, diu Iko. A més de discos que eren difícils de trobar en altres botigues –dels grups bascos d’Esan Ozenki o de bandes hardcore nord-americanes–, Partisano també venia maquetes i fanzins de proximitat, i era també un lloc on es reunien les Brigades Negu Gorriak i es podia llegir el diari Egin gràcies a una subscripció popular. “Acabava sent una espècie de centre social, un punt neuràlgic de tota la moguda, juntament amb l’Estació de Salt i el casal popular de La Maret”. En aquest últim local, Partisano va organitzar més d’un concert.

En els últims anys, Partisano s’ha encarregat del marxandatge oficial de grups com ara Obrint Pas, Betagarri i Banda Bassotti, entre moltes altres bandes, i té un catàleg de samarretes amb 300 dissenys propis. En el seu ADN hi ha encara el compromís, l’inconformisme i la rebel·lia dels partisans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.