Música

Mor el bateria de Cream, Peter ‘Ginger’ Baker

El músic anglès estava hospitalitzat des del passat 25 de setembre en estat greu

Cofundador del reeixit trio amb Eric Clapton i Jack Bruce, també va formar part de bandes com Blind Faith, i Hawkind, a més de col·laborar amb músics com Fela Kuti

L’influent bateria Peter Ginger Baker, cofundador, de la banda britànica Cream al costat d’Eric Clapton i Jack Bruce, ha mort als 80 anys d’edat, segons ha informat aquest diumenge la seva filla Nettie.

El músic anglès, reconegut tant pel seu talent innovador com pel seu difícil caràcter, també va formar part dels grups Blind Faith, Hawkwind i va col·laborar amb el músic nigerià Fela Kuti durant la seva llarga i controvertida carrera.

La família ja va informar el passat 25 setembre que Baker havia estat hospitalitzat en estat greu i que “estava lluitant”, però avui la seva filla ha confirmat en un comunicat que “ha mort en pau”.

Ginger Baker, anomenat així per la seva cridanera cabellera pèl-roja, es va començar a donar a conèixer a l’escena musical de Londres dels anys seixanta tocant a clubs de la ciutat amb grups de jazz com Terry Lightfoot i Acker Bilk.

No obstant això, el seu peculiar estil amb la bateria, massa agressiu en ocasions per la subtilitat del jazz convencional, el va portar a experimentar amb el blues i el rock, gèneres que el van unir per a la posteritat amb el baixista Jack Bruce i el guitarrista i cantant Eric Clapton.

Tots tres van formar Cream en 1966 i van afegir també un toc psicodèlic a la banda, creant un so únic en temes clàssics com “Strange Brew”, “Sunshine of Your Love”, “Badge” i “I Feel Free”.

El trio va arribar a vendre més de 35 milions de còpies i se’ls va concedir el primer disc de platí de la història pel doble àlbum Wheels of Fire.

El trio es va separar el 1968, entre altres motius, per la mala relació que mantenien Peter i Jack, els quals van arribar fins i tot a les mans en alguna de les seves llegendàries i volcàniques actuacions en directe.

Malgrat el seu fort temperament, Clapton va tornar a comptar amb Baker per formar en 1968 el grup Blind Faith, en el qual també van tocar Steve Winwood i Rick Grech.

El grup només va durar un any més i, després de publicar un àlbum de gran èxit de crítica i comercial, titulat Blind Faith, Baker va fundar Air Force, una superbanda de deu membres amb la qual va donar ales al seu interès pel jazz i els ritmes africans.

Aquest nou estil el va portar el 1971 fins a la capital de Nigèria, Lagos, on va instal·lar un estudi d’enregistrament per treballar al costat del cantautor Fela Kuti en la creació de dos àlbums.

Al llibre Hellraiser: The Autobiography Of The World’s Greatest Drummer, Baker parla sense embuts de la seva addicció a l’alcohol i les drogues, entre les quals s’incloïen cocaïna i heroïna.

El documental Beware Of Mr. Baker (Cura amb el Senyor Baker), mostra la personalitat violenta del bateria, amb moments en els quals es baralla amb el director de la cinta, Jay Bulger, al mateix temps que documenta la difícil relació que va tenir amb les seves quatre dones i els seus tres fills.

Baker va ingressar el 1993 en el Saló de la Fama del Rock and Roll com a membre de Cream, el nom adoptat per la banda per reflectir el virtuosisme de Ginger i Clapton: “La crème de la crème”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA