Llibres

Biblioteques a tot vent

La consellera de Cultura informa que el nombre de visitants de les biblioteques públiques ha augmentat un 2,35% el 2018, fins a arribar als 24,5 milions d’usuaris

El préstec de llibres en paper augmenta fins a arribar gairebé als deu milions d’exemplars

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada de la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, ha presentat en una roda de premsa el Balanç 2018 sobre el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, un document que revela que les visites a les 404 biblioteques i dotze bibliobusos del Sistema de Lectura Pública de Catalunya ha augmentat durant el 2018 un 2,35% respecte de l’any anterior, fins a assolir un total de 24,5 milions de visites. També s’ha explicat que ja està en funcionament el carnet únic virtual a través de l’aplicació per a mòbils eBiblioCat, i s’ha anunciat per a més endavant el carnet en suport físic, entre altres novetats.

La consellera Vilallonga ha posat en relleu l’increment del nombre de llibres de paper prestats, fins a arribar quasi als deu milions d’exemplars. “Les biblioteques són font de saviesa, font de cultura i han d’estar obertes a tothom. I és el que fem. Vetllem perquè les biblioteques tinguin equipaments moderns i la lectura arribi arreu”, ha declarat, i ha valorat com “un excel·lent” la nota de 8,8 que els usuaris donen a les biblioteques.

Per la seva part, Àngels Ponsa ha remarcat la xifra positiva de visites a les biblioteques i bibliobusos, “fins a superar els 24 milions”, i el fet que més de la meitat de la població té carnet de biblioteca. També ha confirmat la unificació de catàlegs i el préstec interbibliotecari gratuït, que seran realitat “abans de l’estiu”. El nombre d’usuaris inscrits a les biblioteques públiques (això és, que disposen del carnet) s’eleva ja a 3.868.160, la qual cosa representa el 50,57% de la població total, amb un increment de l’1,96% en relació amb l’any 2017. El carnet, que és gratuït i no caduca, a banda de facilitar la utilització de diversos serveis propis de la biblioteca (préstec físic i digital, accés a la part privada del catàleg, inscripció en determinades activitats, etc.), permet gaudir de descomptes en altres equipaments de l’àmbit cultural, com ara museus, espais escenicomusicals o botigues especialitzades.

El préstec de llibres en paper, com ha dit la consellera Vilallonga, també augmenta, fins a arribar a 9.648.051 volums prestats, una dada que suposa un increment de l’1,96% respecte de l’any 2017. Es capgira d’aquesta forma durant el 2018 la tendència a la baixa dels darrers anys. El préstec de llibres en paper representa el 71,38% dels 13,5 milions de préstecs que en total van fer les biblioteques públiques catalanes.

Les noves formes de consum cultural de la música i el cinema (substitució dels formats físics per l’accés directe des d’internet) segueixen incidint negativament en el préstec de revistes i de CD, DVD i altres formats audiovisuals analògics, que sumen el 28,62% del total d’ítems prestats. En la línia de noves formes de consum cultural augmenta un 43,53% l’ús de la plataforma pública d’accés a continguts digitals eBiblioCat. Des de la seva entrada en funcionament el 2015, l’ús de la plataforma digital eBiblioCat s’ha incrementat un 110%. Al mes de juny va entrar en funcionament el Catàleg Col·lectiu a partir de la interconnexió dels catàlegs bibliogràfics gestionats per la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura. També està ja disponible el carnet únic virtual a través de l’aplicació eBiblioCat.

D’acord amb l’enquesta efectuada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública, els usuaris van a les biblioteques majoritàriament a fer ús del servei de préstec (44,83%), a llegir o consultar materials de la biblioteca (23,75%), o a estudiar amb material propi (18,77%). Tal com informen des de la conselleria, un 4,02% dels usuaris enquestats de les biblioteques van manifestar que hi anaven per assistir a alguna activitat organitzada des de les biblioteques. Durant el 2018, en termes absoluts, més d’1,5 milions de persones van participar en alguna de les 73.946 sessions d’hores del conte, clubs de lectura, cursos, tallers, visites guiades o presentacions de llibres, etc. que es van dur a terme al conjunt de les biblioteques públiques catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

El gironí Joan Jaile publica la novel·la juvenil ‘Thanda Arlooise i el despertar de la màgia’

girona
música

Anuel AA serà el cap de cartell del Mediterranea Festival de Roses

roses
Cultura

Mor Alice Munro, Premi Nobel de literatura el 2013

ARTS EN VIU

Peralada estrena una òpera feminista i un viatge per la música del cine d’Almodóvar

BARCELONA
cinema

Maria Ripoll adapta la novel·la ‘També això passarà’

Barcelona

Buenafuente inaugura l’exposició ‘Naturalment’

blanes
patrimoni

Comença la rehabilitació de l’església se Santa Maria de Sanaüja

Barcelona

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona